Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правосъдният министър пред БНТ: В Брюксел обсъдихме механизъм за разследване на отговорността на главния прокурор

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:02, 22.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова разговаря днес в Европейската комисия в Брюксел с българския еврокомисар Мария Габриел. Двете са обсъдили юридическото образование у нас. Йорданова трябваше да се срещне и с комисар Вера Йоурова, която се занимава с върховенството на закона, но срещата не се осъществи заради карантина на комисар Йоурова. Министър Йорданова обсъди съдебната реформа и критиките на Брюксел към София с евродепутати от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Няколко въпроса обсъдихме с комисар Габриел. Една от темите беше юридическото образование, необходимостта от неговото модернизиране и по-практична насоченост за това как българските университети да се включат в европейските алианси на университетите и това да спомогне за интегрирането и модернизирането им, обясни Йорданова.

Друга важна тема е за подготовката на изменение в законодателството на несъстоятелността и по точно даването на възможност, на втори шанс на предприемачите. Знаем, че в някои иновативни бизнеси например, имаш идея, стартираш бизнес, той може да се развие, но може и да не сполучи по една или друга причина. Тези предприемачи трябва да могат да имат втори шанс и да развиват своите иновативни бизнес идеи, обясни министърът.

Третата обсъждана тема е т.нар. пакет за електронни доказателства - въпрос, който започна българското председателство преди няколко години и който все още не е приключен.

Аз тези два дни говоря с председателя на ЛИБЕ, с евродепутати от всички политически семейства и еврокомисари, за да може в рамките на френското председателство този въпрос да бъде затворен. С председателя на комисията ЛИБЕ коментирахме няколко въпроса - темата за върховенството на правото, мерките, които сме предвидили в Плана за възстановяване и устойчивост, ефективният механизъм за търсене и разследване на отговорността на главния прокурор, темата за домашното насилие. Също така коментирахме и други различни аспекти, включително и електронните доказателства, защото именно законодателният пакет е в компетенциите на Европейския парламент. Аз се обърнах с молба представителите на комисията ЛИБЕ да разглеждат предложенията по отворени ключови, трудни въпроси, допълни правосъдният министър.

Вижте още акценти от интервюто в прякото включване на Десислава Апостолова:

Сн. Министерство на правосъдието

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Тагарев: Ако падне Мариупол, Путин си осигурява сухопътен коридор към Крим
Проф. Тагарев: Ако падне Мариупол, Путин си осигурява сухопътен коридор към Крим
Рафаел Надал пропуска минимум четири седмици заради контузия
Рафаел Надал пропуска минимум четири седмици заради контузия