НОВИНИ

Великотърновският университет отне званието "Доктор хонорис кауза" на Владимир Путин

bnt avatar logo
от БНТ
15:34, 22.03.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Академичният съвет на Великотърновския университет отне почетното звание "Доктор хонорис кауза" на руския президент Владимир Путин.

Званието е присъдено през 2009 г., когато Путин е министър-председател на Руската федерация, а основанието било за приноса му за мирното развитие на съвременния свят.

По думите на ректора на университета проф. Христо Бонджолов, решението отпреди 13 години е незаконно, защото то е взето в разрез със статута за наградната система на висшето училище.

Според него процедурата е била нарушена и не е приключила, тъй като Владимир Путин не е получил официалните инсигнии. Проф. Бонджолов допълни, че решението на Академичния съвет не е политическо.

"Административните нарушения са сериозни. Имайте предвид, че нещо, което по статут не може да бъде направено, е направено тогава. Как и защо - не знам, но още тогава е имало декларация на наши преподаватели, публикувана и отразено от медиите, които са поставили точно този въпрос, че се нарушават правилата. Решението е взето единодушно, процедурата наистина не е приключила, този човек не е получил инсигниите, разбирате няма как да бъде отнето нещо, което не е дадено", заяви проф. Христо Бонджолов - ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Мирела Дончева/Даниел Гачков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама полицаи са сред задържаните в рамките на мащабна операция срещу нелегалната миграция
Двама полицаи са сред задържаните в рамките на мащабна операция срещу нелегалната миграция
Григор Димитров ще участва на АТР 500 турнира в Барселона
Григор Димитров ще участва на АТР 500 турнира в Барселона