НОВИНИ

КПКОНПИ даде подробности за възбранения имот на Васил Божков във Франция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:30, 22.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Скъп имот на Васил Божков е под запор. Възбраната е наложена от антикорупционната комисия след решение на съда. Жилището е във Франция и пазарната му стойност е над 2 600 000 лева. Това е първият случай на запориран имот на българин в чужбина, става ясно от отчета на КПКОНПИ.

В отговор до "По света и у нас" от комисията подчертават, че процедурата е вървяла паралелно и във Франция и там също е била потвърдена законосъобразността на мярката. Запорът е бил вписан още през август миналата година и окончателно потвърден от съдебните власти във Франция преди малко повече от месец.

На кого принадлежи имуществото, което е обезпечителната мярка – „възбрана“ върху недвижим имот на територията на Република Франция?

Недвижимият имот е собственост на контролирано от Васил Божков чуждестранно дружество със седалище в Париж, Франция.

Кога е наложена обезпечителната мярка „възбрана“?

По искова молба на КПКОНПИ, СГС е образувал гражданско дело и на 29 септември 2020 г. е допуснал обезпечението в цялост. След успешно проведена процедура по изпълнение на Регламент на Европейския съюз, на 11.08.2021 г. чрез вписване в Парижката служба по регистрация, възбраната е наложена и в Република Франция.

Във връзка с какво производство у нас и на какво основание е започнала процедурата за отнемане на това имущество?

В КПКОНПИ е постъпило уведомление от 29.01.2020 г. от Специализирана прокуратура за привличането на Васил Божков като обвиняем. С Решение на Комисията е образувано и производство за установяване на несъответствие в имуществото на лицето. Внесена е искова молба в Софийски градски съд с цена на иска в размер на 278 299 803,33 лв. С определение на съда от 26.04.2021 г. делото е спряно до постановяване на решение по преюдициалното запитване по дело С-319/19 на Съда на Европейския съюз (СЕС). След Решението на СЕС от 28.10.2021 г. делото е възобновено и към момента се извършват действия по размяна на книжа между страните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девойките на България по футбол с успех срещу Грузия
Девойките на България по футбол с успех срещу Грузия
ЦСКА ще изиграе контрола в паузата за националните отбори
ЦСКА ще изиграе контрола в паузата за националните отбори