НОВИНИ

България и Полша ще предложат изграждане на тръбопроводи за гориво през Източния фланг на НАТО

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:02, 22.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Полша може да съдейства за поддръжката на българските МиГ-29. Експертни екипи ще обсъдят незабавно тази възможност. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с полския му колега Анджей Дуда, който пристигна днес в София. Президентът Радев призова правителството да изпрати бронежилетки и каски за защита на цивилното население на Украйна.

Президентът Румен Радев за пореден път постави акцент върху необходимостта страната ни да гради собствен отбранителен капацитет.

Годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България доведоха до определен дефицит на способности. Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година. А оперативна готовност на ескадрила Ф-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г.

Президентът предупреди: Ако не се предприемат спешни мерки, има риск да загубим въздушен суверенитет. Затова след разговор полският президент е заявил готовност:

Незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МИГ 29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили, заяви Радев.

Президентите Радев и Дуда с обща позиция за международна подкрепа към държавите от Източна Европа

Двамата президенти са единни и за подобряване на енергийната свързаност.

Обсъдихме дори с президента Дуда възможността да изградим такава система от тръбопроводи по цялото продължение на Източния фланг. Този подход именно ще предложим и на предстоящата среща на върха на НАТО. Част от тези проекти може да бъдат реализирани и с финансовите механизми на алианса, обясни българският президент.

Трябва да се освободим от доминацията на Русия при доставките на нефт и газ. Русия в момента ни показва какво значи терор, но в миналото ни е показвала какво означава енергиен шантаж, заяви Анджей Дуда, президент на Полша.

Радев и Дуда са обсъдили и бежанската криза.

Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна - бронежилетки, каски, друго необходимо оборудване, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел, заяви Радев.

Моите съотечественици-поляците гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардираха цивилни хора и сгради, заяви Дуда.

Президентът на Полша обяви, че страната му предвижда и разходите за отбрана да станат 3% от БВП от 2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков: Промяната идва и то в правилната посока (ВИДЕО)
Премиерът Кирил Петков: Промяната идва и то в правилната посока (ВИДЕО)
Кирил Петков назначи Иван Демерджиев за зам.-министър на вътрешните работи
Кирил Петков назначи Иван Демерджиев за зам.-министър на вътрешните работи