НОВИНИ

Как незрящите деца се обучават на актьорски умения

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:42, 22.03.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Около 140 деца със зрителни проблеми се обучават в столичното училище "Луи Брайл". Много от тях "четат" не с очи, а с пръсти. За да станат видими и цветни рисунките им, децата първо ги рисуват с шило.

Виктория е родена преждевременно и почти е изгубила зрението си. Ходила е на детска градина в родния си Момчилград, помагал и ресурсен учител.

Училищата за деца със зрителни проблеми в България са две - във Варна и София.

Виктория и семейството ѝ се преместили в София. Тя се научила да рисува с шило в часовете по тактилно творчество. Прави различни упражнения, за да тренира чувствителността на пръстите си.

"Когато са мънички обикновено се случват нещата. Просто успява да се развие тактилността и децата в един момент успяват да си четат спокойно на Брайл. Брайловата азбука е конфигурация от 6 точки, които съответно са различните букви, цифри, знаци, ноти", обяснява учител в СУ "Луи Брайл".

Освен да четат и пишат на Брайл децата се учат да свирят на различни музикални инструменти. Някои посещават и уроци по театрално изкуство.

"За децата е по-сложно на сцената, тъй като, освен репликите, те трябва да научат и движенията си. Запаметяват и колко крачки трябва да направят на посока и това при всяко влизане и излизане на сцената. Много точно децата трябва да знаят, пък и ние, кой къде трябва да стои и как да се движи, обяснява Гергана Кангалова - учител СУ "Луи Брайл".

Децата участват активно в избора на костюми и изработката на декорите.

Коста е на път да завърши училището. Научил е брайловата азбука, но предпочита да пише и чете на компютър.

Защото ми е по-удобно на лаптопа, по-бързо ми е и не е толкова шумно, казва Коста.

И на лаптоп мога, пробвал съм, но по-бързо ми се струва на машина, казва Асен Живов - ученик.

Асен и Коста използват приложение, което им помага да разпознаят банкноти. В училището са ги научили на основните умения за ориентиране и мобилност в градска среда. Имат и специални часове, в които им преподават прости, но важни за живота умения.

Предвижда се към училището да бъде изграден център за професионално обучение. Целта е освен средно образование желаещите да получат и професионална квалификация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар е №1 по заплата във Франция с 4 млн. евро на месец
Неймар е №1 по заплата във Франция с 4 млн. евро на месец
Пуснаха над 3000 малки рибки в Тунджа в Деня на водата
Пуснаха над 3000 малки рибки в Тунджа в Деня на водата