НОВИНИ

Министър Гьоков: Минималната работна заплата трябва да расте

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 22.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Тази година с актуализацията на бюджета вероятно ще се наложи да помислим за още една актуализация на минималната работна заплата, каквито желания се чуха от много страни. Отговорът на държавата е, че това е възможно при обсъждане със социалните партньори, при постигане на съгласие и при условие, че инфлацията изпреварва минималната работна заплата". Това каза в "Още от деня" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той се съгласи, че нивата на инфлацията са високи и минималната работна заплата трябва да расте.

Притеснението на работодателските организации е, че няма ясен и точен механизъм за определяне на тази минимална работна заплата. В коалиционното споразумение е записано разработването на такъв механизъм и ние сме си дали срок до 2022 г. да бъде готов.

"Очакваме съвсем скоро да бъде приета европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС, в която ще бъдат описани някакви принципи при определянето й и ние, транспонирайки директивата в нашето законодателство, трябва да се съобразим с нея", посочи социалният министър.

Той призна, че българите са с най-ниските доходи в ЕС. Увери, че се работи по стратегията по доходите, залегнала в коалиционното споразумение.

"Добрият живот за българина, високите доходи минават през стабилност на икономиката", подчерта министър Гьоков и допълни, че кризите, породени от ковид, а сега и от войната в Украйна, оказват влияние върху нашата икономика и правителството търси възможности да подпомагат българския бизнес, за да може той да заплаща адекватни заплати на своите работници.

Официално: 710 лева става от 1 април минималната заплата

Правителството започна да компенсира бизнеса заради високите цени на тока и мерките се оценяват от бизнеса, заяви той. Един от успехите на това правителство е това, че задържа безработицата на толкова ниски нива.

Работи се по законодателство, което да е в подкрепа на хората, които ще имат нужда от помощ при излизането на домакинствата на свободния пазар на ток, каза още министър Гьоков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Автобусът на надеждата" пристигна успешно в Украйна
"Автобусът на надеждата" пристигна успешно в Украйна
Министерството на спорта одобри за финансиране още седем първенства
Министерството на спорта одобри за финансиране още седем първенства