НОВИНИ

Злоупотреба с бежанци: Жена мами в интернет с фалшив призив за солидарност

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:38, 22.03.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Голямото и низкото често се срещат едновременно в моменти, когато човек показва себе си в изпитание. И така, заедно с хилядите, които помагат с каквото могат на украинските бежанци, се явяват и такива, които не се свенят да измамят. Такъв опит за измама разкриха доброволци. Оказа се, че млада жена от Долна Митрополия е публикувала фалшив призив за съдействие. В него твърди, че е настанила в дома си семейство бежанци, които имат нужда от помощ, включително и пари.

Призивът за помощ е бил разпространен в една от най-големите групи с доброволци във Фейсбук с над 62 000 души. В публикацията млада жена твърди, че при нея живее семейство бежанци, които се нуждаят от дрехи, обувки, хранителни продукти и пари.

По-късно обаче хората в групата се усъмнили и проверили авторката на апела. Оказало се, че апелът е фалшив. Нещо повече - жената изпращала свалени от интернет снимки на деца, за които тя твърди, че са от семейството украинци.

Проверка на "По света и у нас" пък показа, че няма бежанци, настанени в Долна Митрополия.

Зов за помощ, който на пръв поглед от началото на войната изглежда обичаен, се е появил в групата "Помощ за украинските бежанци" в началото на март.

По-късно в коментари авторката на публикацията - Елеонора от Долна Митрополия, обявява, че семейството ще бъде преместено в София, но ще им трябват джобни.

Това усъмнило хора от групата, които предпочитат да запазят анонимност.

"Друга жена се свърза с мен и каза, че има съмнения, че тази жена лъже. Веднага в публикацията ѝ написах, че няма нищо да бъде изпратено докато не се разнищи случаят и от там започнахме да разнищваме случая, като се оказа, че тази жена ни лъже", разказва администраторка на групата.

Съмненията се потвърдили, когато доброволка помолила жената да ѝ изпрати снимки на децата. Получената проверила в интернет.

Оказало се, че снимката е свалена от сайт със статия за закрит дом "Майка и дете".

"Тя си изтри публикацията след това, когато казахме, че всичко е фалшиво, че тя лъже", допълва администраторката.

От Община Долна Митрополия заявиха за БНТ, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци.

Потърсихме контакт с Елеонора. Тя продължи да твърди, че семейството все още е при нея и имат нужда от продукти и дрехи за децата и майката. При готовност от наша страна лично да откараме нужното, заяви:

"Мога да изпратя едно момче при вас. Да не се разкарвате".

А при настояване за личен контакт прекъсна разговора.

Проверката ни в община Долна Митрополия показа, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци,

Случаи като този обаче не трябва да отказват хората да даряват. От фондация "За доброто" съветват всеки, който иска да помогне да проверява на кого подава ръка.

"Единият вариант е да работят с потвърдени ситуационни центрове, на които имат доверие, с организации, на които имат доверие или наистина да имат някакъв личен контакт, потвърден контакт с хора, които помагат", обясни Кремена Кунева - председател на Фондация "За доброто".

Именно личен контакт търсят вече администраторите на групата "Помощ за украинските бежанци", за да са сигурни, че всички помощи наистина стигат до наистина нуждаещи се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неонацисти използват войната в Украйна за свои собствени цели
Неонацисти използват войната в Украйна за свои собствени цели
Иван Таков е новият председател на Градския съвет на БСП-София
Иван Таков е новият председател на Градския съвет на БСП-София