НОВИНИ

Ивайло Христов: „Има такъв народ“ още от началото е в помощ на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 23.03.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

„Има такъв народ“ още от началото е в помощ на Украйна и украинските бежанци. Направихме два официални курса до Украйна. Първо колегите ни от Варна бяха до Волград. Миналата седмица екипите ни в София подготвяха помощ от хранителни продукти за Тараклия в Молдова. Тараклия е регион, населен с българи и в момента там има около 1500 бежанци, които се нуждаят от хранителни продукти. Това каза д-р Ивайло Христов - депутат, "ПГ на "Има такъв народ" в „Денят започва“.

„Пристигна писмо от директора на болницата в Измаил, че свършват всички хирургически консумативи. Много бързо трябваше да решим да им помогнем. Те дадоха сериозен списък с над 40 позиции за износ. Оказа се, не лесна задача, защото износът на лекарства е регулируема дейност особено когато се отнася за голямо количество, като в нашия случай цял бус“, коментира д-р Христов.

Той разказа за различни проблеми, с които е трябвало да се справят още преди да тръгне буса с медикаменти за Измаил.

„Имаше логистични проблеми по отношение на това, че първоначално фирмите не искаха да ни продадат лекарствата, защото такава е регулаторната система. Но чест прави на Агенцията по лекарствата, че ни помогна с издаването на документи, защото искахме всичко да е законно.“

Според д-р Христов, ако се наложи отново да се мине по същия път, няма да е по-лесно, защото Българският червен кръст е оторизиран, но тяхната система е за огромен износ, който се доставя до депо в Украйна и там се разпределя. А когато се отнася за определени субекти, както в случая болницата в Измаил, няма решения на такъв казус.

„Българските институции ни помагаха, но на ръба на закона, защото не е регламентирано по никакъв начин“, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" издигат Любомир Каримански за управител на БНБ
"Има такъв народ" издигат Любомир Каримански за управител на БНБ
Александра Фейгин със стартов номер 17 на световното в Монпелие
Александра Фейгин със стартов номер 17 на световното в Монпелие