НОВИНИ

Ще използва ли Русия ядрени оръжия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:42, 23.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Русия
Слушай новината

Еманюел Макрон и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, посветен на ситуацията в Украйна и мирните преговори между Москва и Киев. Разговорът е бил по инициатива на Париж.

За предстоящата утре среща на НАТО в Брюксел пристига американският президент Джо Байдън. Той ще проведе серия от разговори във връзка с войната в Украйна.

На този фон Вашингтон и Москва коментираха темата за ядрените оръжия.

Никой не е помислял, че "специалната военна операция" в Украйна ще отнеме само няколко дни. Това заяви в интервю за Си Ен Ен говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той повтори, че операцията върви по план и увери, че Русия би използвала ядрени оръжия, само ако съществува екзистенциална заплаха за страната.

Песков се позова на концепцията за вътрешна сигурност, която, по думите му, е публична и всеки може да се запознае с причините, при които се използва ядрено оръжие.

Реакцията на САЩ не закъсня. Пентагонът определи като "опасни" подобни изказвания, а от Белия дом увериха, че следят с особено внимание темата.

"Още в първите дни на конфликта президентът Путин повдигна темата за потенциална употреба на ядрени оръжия. Това е нещо, за което трябва да сме загрижени и за което постоянно следим. Ще обсъдим с нашите съюзници и партньори потенциални непредвидени ситуации и нашите потенциални отговори", заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност в Белия дом.

Съединените щати ще наложат допълнителни санкции срещу Русия и ще затегнат съществуващите, за да се избегне заобикалянето им и да се гарантира стабилното им прилагане.

Пред студенти в Московския университет руският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че се прави опит за налагането на нов ред.

"Това, което се случва сега в света, не е само и не е толкова за Украйна, а е опит за създаването на нов ред. За всеки конкретен случай западните страни в тесен кръг пишат правила, които после всички трябва да спазват", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Лавров коментира и преговорите с Украйна, които, по думите му, вървят трудно, а украинската страна постоянно мени позицията си.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по кану-каяк на Украйна посвещава бъдещите си победи на България
Националният отбор по кану-каяк на Украйна посвещава бъдещите си победи на България
Първите 100 дни на кабинета според "Алфа рисърч": Съдебната реформа, енергетиката и инфлацията - сред най-неуспешните сфери
Първите 100 дни на кабинета според "Алфа рисърч": Съдебната реформа, енергетиката и инфлацията - сред най-неуспешните сфери