НОВИНИ

Националният отбор по кану-каяк на Украйна посвещава бъдещите си победи на България

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 23.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

България ще осигури база за подготовка на украинския национален отбор по кану-каяк. Следващия месец състезателите ще тренират на езерото в лесопарк "Липник". А новият им дом ще е общинският хостел към гребната база в русенското село Николово.

В знак на благодарност отборът посвещава спортните си победи на България.

Войната избухва, докато трикратният световен шампион по кану-каяк Едем Мурадасилов е на лагер със състезателите си в Турция.

"Тежки времена са за нас. Слава на героите", казва Едем Мурадасилов, старши треньор на Националния отбор по кану каяк на Украйна.

Да се завърнат в Украйна било немислимо. Нямало и при кого, защото семействата им се разпилели по цяла Европа. Избрали България, за да са по-близо до страната си.

„България приема не само наши спортисти, но и обикновени хора, които се нуждаят от защита. Място, където могат да нощуват спокойно и най-важното е, че небето над страната ви е мирно", казва Яна.

Състезателите от младежкия национален отбор по кану-каяк са 47. Наложило се за броени часове хостелът, в който са подслонени, да бъде разширен.

„Ще бъдат в помещенията, които и без това са предвидени за спортисти. Условията са прилични като към момента има необходимост да оборудваме и кухнята", посочи Пенчо Милков, кмет на Русе.

"Да посрещнеш близо 50 състезатели без никакви въпроси - благодаря от името на отбора ни и от името на всички украинци", казва Владислав, състезател.

А украинските гребци нямат търпение да пристигнат лодките им, за да се почувстват отново в "свои води". Този път на езерото в лесопарка "Липник".

"Всички медали и победи, които завоюваме, ще ги посветим на България и вашия град", обеща Едем Мурадасилов, старши треньор на Националния отбор по кану каяк на Украйна.

Пламенка Тонева/Тихомир Стоичков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пол Погба: Депресията ми започна с Жозе Моуриньо в Манчестър
Пол Погба: Депресията ми започна с Жозе Моуриньо в Манчестър
Ще използва ли Русия ядрени оръжия?
Ще използва ли Русия ядрени оръжия?