НОВИНИ

Кои са кандидатите да оглавят БНБ?

кандидатите оглавят бнб
bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 23.03.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Политика
Слушай новината

Андрей Гюров е кандидатурата на "Продължаваме промяната" за управител на БНБ. Той е депутат и председател на парламентарната група на партията.

Гюров има повече от 15 години опит в банковата сфера на експертни и ръководни длъжности.

Преподавател е по финанси в Американския университет в България и 5-кратен шампион на България с бейзболния отбор „Бизоните“. Професионалната си кариера разделя между банковия и академичния сектор.

Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ

Работил е с редица международни институции, с Европейската централна банка, Австрийската национална банка. Фокусът на работата му са системите за управление на кредитния риск, като разработени от него модели се използват в над 100 финансови институции в цяла Европа.

От 2010 година Гюров е главен асистент в Американския Университет в България. Ментор е на клуба по управление на финансови активи, на инкубатора за млади компании на университета – Elevate, както и на клуба по голф.

Андрей Гюров е роден на 31 декември 1975 година в Гоце Делчев. Бакалавър е по икономика на Държавния университет „Труман“ в Мисури. Първите си стъпки в банковата сфера прави в Чикаго като кредитен анализатор в известна банка. През 2005 г. защитава и докторантура във Виена. Докато следва, работи в австрийската Volksbank. Впоследствие става главен асистент по финанси във Виенския университет.

През септември 2021 година Кирил Петков го кани да се присъедини към "Продължаваме промяната".

Предложението на "Има такъв народ" е Любомир Каримански да застане начело на БНБ. Той е народен представител и председател на парламентарната комисия по “Бюджет и финанси”.

Каримански има повече от 20 години опит във финансовия сектор и в управлението на кредитния и операционен риск. Лектор е по банков мениджмънт в Международния банков институт в София.

"Има такъв народ" издигат Любомир Каримански за управител на БНБ

Любoмиp Kapимaнcĸи е роден през 1971 г. в гp. Koйнape, община Червен бряг. Има магистърска степен по икономика от УНСС и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон. Специализирал е още в Гърция, САЩ и Люксембург.

Повече от 15 години е бил пpeпoдaвaтeл в катедра "Финанси" на УHCС. В кариерата си е работил на високи постове в няколко банки.

Съветник е по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Член е на Групата на участниците от банковия сектор (ГУБС) и координатор на работната група “Payments, Digital, Fintech and Regtech” към ГУБС, Европейски банков орган, Париж. Член е и на борда за управление на SEPA схеми към Европейския платежен съвет в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодора Генчовска: Изявленията на руския посланик са вмешателство във вътрешната ни политика
Теодора Генчовска: Изявленията на руския посланик са вмешателство във вътрешната ни политика
Усилия за постигане на мир в Украйна
Усилия за постигане на мир в Украйна