НОВИНИ

Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ

андрей гюров кандидатира управител бнб
bnt avatar logo
от БНТ
15:03, 23.03.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

След проведени дискусии и срещи с различните парламентарни групи се съгласих моята номинация да бъде издигната от "Продължаваме промяната" за управител на БНБ. Това заяви на брифинг в парламента Андрей Гюров.

"Очаквам да получа подкрепата на БСП и ДБ и да влезнем в една истинска аргументирана дискусия за бъдещето на Народната банка", каза още той.

"Мисля, че в момента се намираме в един много важен момент, в който предстоят решения, които ще определят бъдещето на българската финансова система за години наред. Очакваме приемане на България в еврозоната, очакваме наистина истинска промяна в посока повече прозрачност и отчетност в българската финансова система, така че ситуации, които видяхме в миналото с фалита на КТБ, с ББР, с тегленето на милиони левове в чували да не бъдат възможни в една модерна европейска държава. На този етап, това, от което имаме нужда е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност и последователност в действията и мисля, че имам опита да преведа БНБ през тези критични времена", каза още той.

Днес в 18.00 часа изтича срокът за обявяване на номинации на отделните парламентарни групи за управител на БНБ.

Кандидатите за поста стават двама - Андрей Гюров и Любомир Каримански от ИТН.

Гюров заяви, че ПП не виждат проблем в номинирането на няколко души за тази важна позиция.

Вижте повече във видеото:

Андрей Гюров има над 15 години опит в банковата сфера на експертни и ръководни длъжности. Работил е с международните институции, с Европейската централна банка, Австрийската национална банка.

Заяви, че опитът му е в чужбина, заради което не е най-познатото лице в България. Той увери, че в страната, в която е работил, има репутация на един от най-добрите експерти в посока управление на кредитния риск. Търсен е от едни от най-големите институции да консултира разработки и концепции в управлението на кредитния риск.

Кои са кандидатите да оглавят БНБ?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 29 март обучението онлайн ще става само с писмено разрешение
След 29 март обучението онлайн ще става само с писмено разрешение
70% от работещите в спешните центрове у нас са ваксинирани срещу COVID-19
70% от работещите в спешните центрове у нас са ваксинирани срещу COVID-19