НОВИНИ

Какви богатства крие подводният свят на Карловац - разходка в единствения сладководен аквариум в Хърватия

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:53, 25.03.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Потапяме се в богатия подводен свят на реките в град Карловац като се разходим из единствения сладководен аквариум в Хърватия. Там отдавна разработват зелени проекти и резултатите вече са налице.

"Това е единственият сладководен аквариум в Хърватия, където са представени видове на сладководни риби от хърватските реки. Хърватия е богата на сладководни риби. Имаме 137 вида. "Акватика" е създаден по европейски проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие", заяви Маргарита Марушкич Кулаш, директор на аквариума "Акватика" в Карловац.

Подводното богатство от четирите реки, между които е разположен град Карловац, е събрано в комплекс от 8000 квадратни метра - там, където някога по време на войната падали бомби.

"Аквариумът е предимно туристическа забележителност. Това е мястото, където се проучват рибите и се обучават посетителите, учениците, както и туристите. Имаме и научна дейност, насърчаваме и локалното стопанство чрез ангажиране на локални артисти, занаятчии и предприемачи, за да изработват сувенири, които продаваме, правим също представления и концерти", допълни Маргарита Марушкич Кулаш.

И тук делят времето на "преди" и "след" пандемията - преди посетителите били 70 000 души на година, сега са намалели наполовина.

"Ние каним хората да се гмурнат под повърхността на реките в Карловац. Хората са изумени като дойдат, защото архитектурата е необикновена, съвременна, имаме и световна награда заради зелените покриви, които идеално се вписват в областта", добави Маргарита Марушкич Кулаш.

Освен наградите за зелен град Карловац има още една гордост.

"Здравейте. Казвам се Никола Тесла и се намираме пред гимназията в град Kарловац - училище, където аз учих. След три години тук аз излязох с наистина много променени желания, намерения и вдъхновения", сподели актьорът Борис Шушняр.

Вдъхновението накарало Борис да се превърне в Никола Тесла.

"Аз съм лицензиран туристически гид. Работя по различни дестинации в Европа, но най-много обичам да бъда тук - в града, в който живея, от който съм и да представям истината за Никола Тесла. В моя личен живот аз му се възхищавам - на неговото визионерство. Той е бил космополит, преди тази дума да съществува", заяви Борис Шушняр.

Само на няколко крачки от Карловската гимназия иновациите ще имат своя дом.

"Тук разработваме нов център - предимно за практически опит. Той ще прерасне в предприемачески център, който ще е насочен към микро, малки и средни предприемачи. Тук ще работят млади хора в споделени работни пространства и искаме те да се вдъхновяват от иновациите, които Никола Тесла ни остави", каза още Мартина Фурдек-Хайдин, управител на Карловацкия окръг.

Така миналото чертае пътя на бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиери и министри отговарят на въпроси в НС, Рашков няма да присъства на парламентарния контрол
Вицепремиери и министри отговарят на въпроси в НС, Рашков няма да присъства на парламентарния контрол
Семейство от Стара Кресна е готово да отвори дома си за бежанци от Украйна
Семейство от Стара Кресна е готово да отвори дома си за бежанци от Украйна