НОВИНИ

Деканът на ФЖМК: Законът за радиото и телевизията трябва да се промени, за да отговаря на новите реалности

bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 25.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира онлайн Кръгла маса на тема: Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация.

Обществените медии в България се развиват в един динамичен социален контекст, в който се намесва и дигитализацията с новите платформи, социалните мрежи, сериозната конкуренция на големите радио- и телевизионни оператори. В тази динамична и толкова сложна ситуация на преден план продължава да бъде общественият ангажимент. Обществените медии имат своите задачи, които обществото им е делегирало и те трябва да бъдат следвани неотклонно, заяви проф. д-р Веселина Вълканова, декан на ФЖМК в "Денят започва".

Според думите ѝ, въпреки всички предизвикателства на средата, проблемите с финансирането и регулацията, както и дефицитите в законодателството, на преден план винаги ще бъде обществената мисия и роля на обществената медия да се обръща към широк кръг хора, с различни интереси и да им предоставя търсената от тях разнообразна, политематична информация достъпно и видимо.

На въпрос как се гарантира независимостта на обществените медии, проф. Вълканова отговори: "Тук ролята на СЕМ е огромна".

"Аз се радвам, че нашата кръгла маса, която беше инициирана от академичния клуб за подпомагане на медиите в България, събра на една маса, макар и виртуална, както регулатора, така и генералните директори на БНТ и БНР, членовете на управителните тела на двете обществени медии, медийни експерти и законодатели. Тук ключовото е обединяване на всички усилия, за да можем да съдействаме за повишаване на професионалните стандарти", каза проф. Вълканова и допълни, че са налице тревожни данни за състоянието на медиите в България.

Независимото финансиране на двете обществени медии е фундаментално, но според нея основното е управлението. И най-балансираният модел за финансиране може да се компрометира, ако медиите не се управляват прозрачно.

"Нужна е синхронизация на нашето законодателство с европейските закони и директиви, свързани с деполитизирането на регулатора и на медиите", обясни проф. Вълканова.

Отчетност и прозрачност – това са ключовите думи при обществените медии, защото те оперират с обществен ресурс. Обществото трябва във всички случаи да е сигурно, че средствата, които са предоставени на операторите, се разходват в името на тези задачи, които обществото е дало на БНТ и БНР. Законът за радиото и телевизията трябва да се промени, за да отговаря на новите реалности, коментира тя.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финикс Сънс си осигури домакинско предимство в плейофите
Финикс Сънс си осигури домакинско предимство в плейофите
Кирил Петков от Брюксел: България подкрепя изцяло Украйна
Кирил Петков от Брюксел: България подкрепя изцяло Украйна