Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ивайло Калфин: Думите на посланик Митрофанова са неприемливи

от БНТ
08:51, 25.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер. Има други начини за изразяване на различните мнения. Думите на посланик Митрофанова са неприемливи. Не съм сигурен, че реакцията на българската държава беше адекватна с отзоваването на българския посланик, аз няма да се изненадам, ако тя продължи да си работи от София и ние всъщност ще останем без посланик в Москва, а точно в този момент е важно каналите за дипломация да са отворени, да работят, заяви в "Денят започва" бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. По думите му е решение на Русия дали ще отзове Елеонора Митрофанова.

Митрофанова: Европейските политици готвят енергийна катастрофа за страните си

Ивайло Калфин допълни, че посланик Митрофанова се е отнесла по неуважителен начин и към българското управление, и към премиера в частност. Формално един посланик е пратеник на държавния глава на една страна пред държавния глава на друга страна, поясни Калфин.

По повод срещата на върха на Европейския съвет, на която се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия, Калфин коментира, че вече наложените трябва да проработят. Спирането на разплащанията на руските банки, блокирането на авоари на Руската централна банка в чужбина са много тежки мерки, които тепърва ще започнат да въздействат върху руската икономика, санкциите искат време, за да дадат резултат, уточни Ивайло Калфин.

Високите цени на електроенергията - акцент във втория ден от срещата на върха на ЕС

Относно отражението на войната върху Европа бившият външен министър подчерта, че след края на войната може да очакваме увеличена инфлация, намален икономически растеж и то в целия свят по простата причина, че Русия и Украйна изнасят 10-12% от енергийните ресурси и около 20% от храните, както и не малко торове за селското стопанство.

"Но това са факти, които не светът предизвика. Те бяха предизвикани с началото на войната. За съжаление ние всички трябва да плащаме за тази война", каза Ивайло Калфин.

Според него Европа и НАТО не са били толкова единни от доста време по нито една тема, което е видно вчера и днес на срещата на върха в Брюксел.

"Европа пази себе си и ние също сме част от тази единна реакция. Има солидарност, че Европа има възможност да помогне на страните членки. По отношение на НАТО - руският президент възроди НАТО", коментира още Ивайло Калфин.

Той допълни, че сега е моментът да се обърне сериозно внимание на свързаните с военната индустрия предприятия у нас.

"Очаквам разходите за отбрана у нас да се увеличат, защото сигурността отива на много по-високо място в момента", каза още Ивайло Калфин.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри надигра Делбонис и си осигури мач с Медведев
Анди Мъри надигра Делбонис и си осигури мач с Медведев
Тимът на Бразилия остава непобеден след разгром над Чили
Тимът на Бразилия остава непобеден след разгром над Чили