НОВИНИ

Кирил Петков: България ще извика за консултации посланика си в Русия

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
11:45, 24.03.2022
Чете се за: 07:30 мин.
По света
казусът асен василев спецпрокуратурата потвърди образувано досъдебно производство действащ министър
Слушай новината

България ще извика в София за консултации посланика си в Русия Атанас Кръстин. Това заяви премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за заседание на Европейския съвет.

Правителството ще реагира на изявленията на руския посланик

Действието на страната ни е свързано с поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата страна да последва и да направи същото", каза Петков.

Руското посолство: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

Премиерът Кирил Петков не очаква това да предизвика парламентарна или правителствена криза у нас. Той подчерта, че опозиционни политически групи ще се опитат да се упражняват по темата, но според него ще използват друг повод, свързан със събитията от последната седмица.

"Мисля, че няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни към тази теза. Цялото правителство осъжда, независимо кой дипломат, да си позволява да прави това. Ние сме държава, която си държи на институциите и подобно поведение е абсолютно недопустимо от който и да е било. Нашата коалиция стои здраво и посоката, към която вървим, бързо или бавно, е правилната посока", каза Петков.

80% от българите са против изпращането на оръжия за Украйна, правим всичко възможно да подкрепим Украйна извън тази директна военна помощ

По думите му в управляващата коалиция няма разногласия във връзка със случващото се в Украйна - страната ни ясно е показала, че подкрепя украинските власти.

Над 80% от българите не подкрепят осигуряването на военна помощ за Украйна, така че трябва да се съобразяваме до някаква степен, но това не значи, че сме омекнали в позицията си или се снижаваме, каза Петков.

"Ние едва ли ще можем да дадем такова въоръжение, че да променим войната. Но тук е въпрос на позиция. А нашата позиция е толкова силна и толкова в един глас с ЕС и НАТО. Аз много пъти съм говорил със Зеленски и той лично ми благодари и каза, че неговите войски се бият по-спокойно, знаейки че семействата им са на сигурно място у нас. За военната помощ - да, много сме близо до конфликта. Да, знам, че много българи се страхуват от това и в момента правим всичко възможно да подкрепим Украйна извън тази директна военна подкрепа". - подчерта той.

Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група

Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група, заяви още Петков. В момента се водят разговори и с Италия. Така ще се образува една международна бойна група под съществуващото решение на Министерски съвет това да е под българско командване, което ще е много полезно за Българската армия, смята Петков.

За санкциите срещу Русия

Санкциите срещу Русия трябва да са максимално асиметрични, заяви министър-председателят. Целта е да оказват голямо влияние върху руската държава без да имат голямо влияние на страните, които ги налагат. Не е добре щетата да е по-голяма върху налагащата страна, отколкото в Русия и това трябва да е посоката на мислене, ако искаме да осъществим ефективен натиск.

Има информация, че курсът на рублата на черните пазари е много по-различен от официалния. Решението на Владимир Путин газа да се плаща в рубли няма да окаже сериозно влияние върху търговията, смята Кирил Петков. Той определи решението на Русия като опит да стабилизира валутата си.

Цената на газа и инфлацията

Един от приоритетите ни в Брюксел е да се концентрираме общоевропейски върху намаляването на цената на газа, заяви Петков.

"Утре всички 27 лидери ще дискутират българското предложение по този случай, а това не се е случвало отдавна. Ако успеем да свалим цената на енергоизточниците, това е най-добрият начин да свалим инфлацията. Истината е, че всички тези цени са функция на цената на енергията, която достига до България. " - каза Петков.

България ще предложи на ЕС купуване на общи количества природен газ

Кирил Петков за прокуратурата и казуса Божков-Горанов: Идва Видовден!

Министър-председателят коментира и разследването на твърденията на бизнесмена Васил Божков, който днес обяви, че е свидетелствал пред европейската прокуратура.

"Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европрокуратурата, но движенията им са абсолютно различни - едната прокуратура не иска да образува досъдебно производство и не може да разпита господин Божков, а другата вече го е направила, тогава светват прожекторите колко неефективна и неработеща е българската прокуратура." - каза Петков.

Според него е показателно, че българската прокуратура година и половина не предприема нищо по казуса с Божков и Горанов, а за няколко дни е образувала досъдебно производство срещу Асен Василев.

Казусът с Асен Василев: Спецпрокуратурата потвърди за образувано досъдебно производство срещу действащ министър

"Двойният аршин, който те прилагат, е толкова абсурден - в единия случай имаме човек, който казва, че е давал 60 млн. в торби в министерството на финансите и те се правят, че не са го чули, а в другия случай, без нищо да е направено, бързат да направят досъдебно производство по нещо, което е абсурдно - по сигнал на бензиностанция, която вдигаше цените през последните седмици. Но сега това се наблюдава от две структури и те не могат да се скрият." - каза Петков.

Срещи на върха в ЕС, НАТО и Г-7: Байдън и Зеленски ще участват в срещата на евролидерите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската централна банка отрече да е била ударена от хакерска атака на Анонимните
Руската централна банка отрече да е била ударена от хакерска атака на Анонимните
Милан ще предложи нов договор на Златан Ибрахимович
Милан ще предложи нов договор на Златан Ибрахимович