НОВИНИ

България ще предложи на ЕС купуване на общи количества природен газ

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 24.03.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз да купува общи количества природен газ - това предложение на българското правителство ще бъде представено на лидерите на извънредното заседание на Европейския съвет днес.

Идеята е част от пакет с пет предложения, обясни премиерът Кирил Петков. Сред тях са - цената на изкупувания природен газ да е около 50 евро за мегаватчас, координирано намаляване на акциза за горивата в целия ЕС, както и хранилищата на газ в Европа да бъдат запълнени 90% преди следващия зимен сезон.

Кабинетът удължи програмите за подкрепа на бизнеса и отчете, че от началото на мандата са раздадени над 4 млрд. лв. компенсации за бизнеса и гражданите.

"ЕК да има специален отдел, който да прави всичките преговори на ниво ЕС. Когато целият пазар на ЕС говори в един глас, шансът да намалим цената на газа значително е доста голям. До този момент всяка страна се справя сама и не е довело до добри резултати в цената на газа. Заедно да направим солидарен механизъм, да можем да намалим тези нива до 50 евро на мегаватчас, за да постигнем едни много по-добри цени за цялата Европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока", заяви Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1552 нови случая на COVID-19 у нас
1552 нови случая на COVID-19 у нас
Месец след началото на войната Зеленски призова за солидарност към Украйна
Месец след началото на войната Зеленски призова за солидарност към Украйна