НОВИНИ

Руското посолство: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

bnt avatar logo
от БНТ
21:27, 23.03.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Русия
Слушай новината

"Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година". Това се казва в пост в социалната мрежа на официалната страница на руското посолство у нас. С него беше отговорено на премиера Кирил Петков.

Правителството ще реагира на изявленията на руския посланик

По-рано днес той заяви, че "ще има дипломатически отговор под една или друга форма на изявленията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова".

Спорът беше предизвикан от интервю на Митрофанова за руската телевизия "Россия 24". Митрофанова беше цитирана да казва, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството си срещу Русия.

"Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство", отговори премиерът Кирил Петков.

"В интервюто пред руската телевизия "Россия 24" от 21 март тази година посланикът на Русия в България изрази гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна. Не прозвучаха никакви изказвания "от името на българския народ" срещу правителството", се казва в отговора на руското посолство. Към постът е качено и интервюто на Митрофанова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манфред Вебер за ареста на Борисов: Принципите на правовата държава бяха нарушени в България
Манфред Вебер за ареста на Борисов: Принципите на правовата държава бяха нарушени в България
Ботев (Враца) има нов треньор
Ботев (Враца) има нов треньор