НОВИНИ

Премиера на филма "Гладиатор", посветен на Боян Радев

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:40, 23.03.2022
Чете се за: 01:55 мин.
Култура
Слушай новината

Домът на киното става арена на премиерата на филма "Гладиатор". Той представя историята на двукратния олимпийски шампион Боян Радев и невероятната му житейска метаморфоза до ценител на изкуството. А творческия път на авторите на филма е свързан с БНТ - това са сценаристките Петя Тетевенска и Свобода Маданска, режисьорът Николай Василев и операторът Борислав Георгиев.

Едно полуграмотно момче с трети клас, който става каруцар, миньор, спортист, олимпийски шампион, кадрови разузнавач, колекционер и меценат - е превърнал апартамента си в смайваща галерия със стотици шедьоври. Разказът му превръща филма в арена, в която оживяват необичайни житейски битки.

"Как се прескача това нещо, от трети клас образование до меценат на изкуството е много интересна съдба пълна с драматургични обрати. Той притежава гладиаторски характер. Това желание да си на върха да си пръв да си много добър в това, което правиш е решаващо в събирането на тази колекция", казва за Боян Радев сценаристът Петя Тетевенска.

"Боян обича да говори за себе си като ръбат. Той наистина е един ръбат образ. Има много пластове и много шупли, от които излизат различни повърхности. Той е борец, но не е влязъл в типичното клише за бореца. Скулпторът Павел Койчев определя най-точно душата на Боян - изкуството е това, което го е облагородило и по някакъв начин го е съхранило нравствено", казва режисьорът Николай Василев.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт
Почина бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт
Бебе оцеля при ракетен удар в прегръдките на майка си
Бебе оцеля при ракетен удар в прегръдките на майка си