НОВИНИ

Цената на тока за бизнеса - ГД "Национална полиция" дава на прокуратурата материалите от проверката

Николай Минков
от Николай Минков
19:28, 23.03.2022
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Има основания за повдигане на обвинения заради скъпия ток за бизнеса миналото лятото - откри ги Главна дирекция "Национална полиция" и ги предаде на прокуратурата.

От заключението на разследващите става ясно, че необосновано високите пазарни цени идват заради невключването на допълнителни мощности от държавната ТЕЦ "Марица изток 2", които да компенсират дефицит на борсата.

Председателят на КЕВР: Цената на парното и газа ще расте, токът за бита няма да поскъпва

Нанесени щети за ТЕЦ "Марица изток 2" под формата на нереализирана печалба. Това е заключението на разследването, проведено от Главна дирекция "Национална полиция", което е предадено на прокуратурата. Преди днешното изслушване в комисията по енергетика, председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че регулаторът е дал експертно заключение на разследващите именно за това как е осъществявана търговията от юни до август миналата година на Българската електроенергийна борса.

Проверката започна през септември 2021 г. след сигнал за необосновано висока цена на тока, предлаган в сегмента "Ден напред" на борсата. Следователите са проверили търговията на електричество от юни до август и какво количество е подавала топлоцентралата за свободния пазар.

"ТЕЦ "Марица изток" през този период не е ползвала изцяло всички енергийни мощности, които има, което след направен анализ доведе до извода от наша страна, че тъй като се предлагат малки количества електроенергия на борсата всичко това е повлияло на самата цена", заяви Георги Главуров.

Разследващите са установили, че ръководството на ТЕЦ-а не е пуснало допълнителни мощности въпреки дефицита на ток.

"Щетите, които са настъпили за държавното предприятие ТЕЦ "Марица изток 2" в конкретния случай, не се изразяват точно в щети, а по-скоро се изразяват в нереализирана печалба, която дружеството би реализирала, ако работят всички пет налични блока, всички мощности на дружеството, а не както в конкретния случай само две", допълни Йордан Серафимов.

Според ГД "Национална полиция" разследването е установило състав на престъпление.

"Направихме задълбочен анализ и се достигна до един извод, че длъжностни лица не са извършили достатъчно контрол от страна на ръководено от тяхна страна дружество и на база на всички тези данни в този анализ сме събрали едни данни, които според нас най-вероятно касаят извършено престъпление", добави Георги Главуров.

При разследването е изискана информация както от Енергийния системен оператор и Борсата, така и от КЕВР. Шефът на регулатора обясни каква.

"ГДБОП ползваха анализ и материали от нашето разследване върху което са базирали своите заключения", заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Тоест има разлика между нарушения на пазарните правила и извършване на престъпление. Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов защити ръководството на държавната топлоцентрала.

"Нямам директни притеснения. Дружеството - ТЕЦ "Марица изток 2", е работило така, както оперативният мениджмънт е намерил за правилно да се грижи за дружеството и като доставчик на ел. енергия за обществени нужди и за свободния пазар", заяви заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Разследващите установили още реална възможност Българският енергиен холдинг, който има господстващо положение на пазара на едро на електроенергия чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ток на борсата.

Бившият шеф на БЕХ Валентин Николов не се съгласи.

"И в устава на ТЕЦ-2 пише, че няма как БЕХ да се меси в оперативната дейност на дружеството. Тоест ТЕЦ-2 трябва самостоятелно да прецени и да вземе решение дали това е изгодно и технически възможно за оператора на двойката или не", заяви Валентин Николов, бивш председател на БЕХ.

"Ръководството на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД спазва стриктно разпоредбите на българското и европейското законодателство и в дейността си се ръководи изцяло от обществения интерес и стабилизирането на финансовото състояние на централата", се казва в позиция на "ТЕЦ Марица изток 2".

"Дружеството изпълнява ангажиментите си към регулирания пазар и следи изключително внимателно тенденциите на свободния пазар, като реагира адекватно на нуждите му, изцяло съобразявайки се с процедурните правила, икономическата рамка, в която е поставено, както и с технологичните възможности, чието спазване гарантира надеждността и сигурността в експлоатацията на съоръженията", допълват от дружеството.

"Във връзка със стартирала проверка на дейността на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД през 2021 година ръководството на централата е оказало пълно съдействие на компетентните органи и няма абсолютно никакви притеснения или съмнения относно адекватността на своите действия", заявяват още от ТЕЦ "Марица изток 2".

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов: Вървим в правилната посока, следващата цел е европейската титла в Армения
Радослав Росенов: Вървим в правилната посока, следващата цел е европейската титла в Армения
Путин към "неприятелските страни": Руски газ само срещу рубли
Путин към "неприятелските страни": Руски газ само срещу рубли