НОВИНИ

Още една руска журналистка напуска "Първи канал"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:19, 23.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Русия
Слушай новината

Пореден журналист от руската държавна телевизия "Първи канал" обяви, че напуска. Това е Жана Агалакова - популярна водеща и кореспондент в чужбина. Тя обяви решението си два дни, след като Марина Овсянникова се появи в ефир с плакат с надпис срещу войната. На пресконференция в Париж Агалакова обясни, че не е можела повече да търпи пропагандата на Кремъл, която е трябвало тя и колегите й да разпространяват в ефир.

Служителка на руската телевизия Първи канал влезе в ефир с плакат "Не на войната" (Видео)

"Вече е официално. Подадох молбата си на 3 март. За мен всичко приключи".

Тази публикация е на Жана Агалакова - дългогодишна водеща на новините в ОРТ, след това кореспондент на "Първи канал" в Ню Йорк и Париж. На 17 март журналистката публично се дистанцира от медията и обяви, че напуска. Демонстративно разрязва гривна с логото на "Първи канал" и казва "свободна съм".

Напуснах "Първи канал" точно, защото войната започна. Страхувах се много, дълго време се колебаех и не събирах смелост да си тръгна. Всички ми казват, че съм полудяла. Но истината е, че нямам друг избор, казва тя.

Агалакова е поредният журналист, който спира работа в руска проправителствена медия.

"През последните няколко години правителството ни се опита да заглуши независимите медии и те са на ръба на оцеляването. Там работят изключително смели хора, на които се възхищавам. Достигнахме до момент, в който в медиите имаме една единствена гледна точка - тази на Кремъл. И един единствен човек на екрана - нашият лидер", казва тя.

Според нея дори в собствените им новини не присъства Русия такава, каквато е, а какво остава за отразяването на света. За нея чашата прелива, когато ѝ се налага да се придържа към линията на Кремъл по въпросите за ситуацията в Украйна.

"Нямаше вариант да остана в телевизията. Няма сила на света, която да ме накара да наричам случващото се "мирна операция". Това е война. И трябва да го наричаме точно така - война", казва тя.

Призовава руснаците да си отворят очите за това, което става и да се информират от различни източници. Не се притеснява за себе си, защото ще остане да живее в Париж. Казва, че ѝ е мъчно за колегите ѝ в Русия, които заради семействата си не могат да си позволят да говорят истината в ефир. Макар да я виждат.

Руската редакторка Марина Овсянникова: Дано не е било напразно

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев ще участва в извънредната Среща на върха на НАТО
Президентът Румен Радев ще участва в извънредната Среща на върха на НАТО
Авария на мощност в ПАВЕЦ "Чаира", която още не е в експлоатация. Няма застрашени хора и населени места
Авария на мощност в ПАВЕЦ "Чаира", която още не е в експлоатация. Няма застрашени хора и населени места