НОВИНИ

Авария на мощност в ПАВЕЦ "Чаира", която още не е в експлоатация. Няма застрашени хора и населени места

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 23.03.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Авария в помпено-акумулиращата водноелектрическа централа "Чаира" - няма риск за близките населени места. Назначени са всички проверки на ниво НЕК и БЕХ. Това обявиха на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов.

Събират се данни защо и какво се е случило технически на агрегата. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. При тестовете при натоварването на машината се чува тежък тътен, преминава от 130 мегавата на 170. От вчера вечерта машината се отводнява и се установяват детайли.

Николов каза, че са разчитали на тази мощност, за да се намалят цените в пикови часове.

Премиерът Кирил Петков заяви, че няма застрашени хора и населени места. Няма опасност за покачване на цената на тока. Това е мощност, която е трябвало да влезе в експлоатация скоро.

Премиерът е разпоредил на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Договорът за ремонт на тази турбина е подписан 2017 година от ГЕРБ, за съжаление, не с производителите и сега ще се направи проверка защо се е стигнало до там, за да се избегне проблем със следващата турбина, която трябва да влезе в експлоатация до 3 седмици.

Малко по-късно бившият енергиен министър Теменужка Петкова излезе с позиция, че договорът за ремонт е сключен не през 2017-а, а през 2019-а година. 70% от разходите са били осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалите 30% - от НЕК. А срокът за приключване на изпълнението е следващата година - 2023-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една руска журналистка напуска "Първи канал"
Още една руска журналистка напуска "Първи канал"
Виктор Шлинчак: Путин не успя да разедини украинската нация
Виктор Шлинчак: Путин не успя да разедини украинската нация