НОВИНИ

Срещи на върха в ЕС, НАТО и Г-7: Байдън и Зеленски ще участват в срещата на евролидерите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:08, 24.03.2022
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Слушай новината

Три срещи на върха днес - на Европейския съюз, НАТО и Г-7. Лидерите на страните от Евросъюза се събират тази вечер в Брюксел, за да обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, евентуални нови санкции срещу Русия, както и мерки за прекратяване на руската енергийна зависимост и овладяване на високите цените на енергията в Европа.

В срещата на евролидерите ще участва американският президент Джо Байдън, а чрез видеоконферентна връзка ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

Очаква се лидерите да дискутират и мерки, свързани с посрещането и нуждите на украинските бежанци в Европа, както и продоволствената сигурност на фона на нарастващите цени на храните и енергията. Те ще обсъдят и предложенията на Европейската комисия за общо европейско закупуване на газ и гарантиране на запълването на европейските газохранилищата за следващата зима.

Някои от държавите, сред които и България, предложиха и таван на цените и намаляване на акцизите на горивата. От българска страна в срещата участва премиерът Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месец след началото на войната Зеленски призова за солидарност към Украйна
Месец след началото на войната Зеленски призова за солидарност към Украйна
Температурите ще достигнат 22 градуса
Температурите ще достигнат 22 градуса