НОВИНИ

Казусът с Асен Василев: Спецпрокуратурата потвърди за образувано досъдебно производство срещу действащ министър

bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 24.03.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

След като вчера вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че главният прокурор е образувал досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, днес от Специализираната прокуратура потвърдиха за образувано производство срещу действащ министър.

Рашков: Главният прокурор е образувал досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев

Производството е образувано на 18.03.2022 г. за това, че през 2022 г. в. гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, посочват от прокуратурата.

Говорителят на Спецпрокуратурата: Няма образувано досъдебно производство срещу Асен Василев

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

От държавното обвинение изтъкват, че разгласяването на образуваното производство е в нарушение на закона.

"Вчера представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано. Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи." - се казва в съобщението на прокуратурата.

Оттам разкритикуваха и реакцията на премиера Кирил Петков по казуса.

"На 23.03.2022 г. министър-председателят на Република България направи в Министерски съвет следното изявление: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“ Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение: „Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона." - посочват от прокуратурата.

Във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му днес наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура е депозирал отвода си. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването, съобщават от държавното обвинение.

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина, допълват от прокуратурата.

Допълнителна информация ще бъде оповестена публично, когато това е възможно, като това ще бъде направено активно с позиция от страна на Специализирана прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан ще предложи нов договор на Златан Ибрахимович
Милан ще предложи нов договор на Златан Ибрахимович
Гимнастичките ни заминаха за Испания
Гимнастичките ни заминаха за Испания