НОВИНИ

ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:49, 24.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Изтича крайният срок, в който Висшият съдебен съвет трябва да изработи правилата на процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. По част от предложените правила има дебат в съвета. Преди заседанието главния прокурор и правосъдния министър влязоха в пореден задочен спор.

Критиките на управляващите към прокуратурата Иван Гешев определи като нападение и подчерта, че според него през последната една година България има проблем с върховенството на закона, тъй като не се спазвали "елементарни законови правила" при образуването на досъдебни производства и разследвания.

"За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция", каза Иван Гешев.

Иван Гешев преди ВСС: Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконнието

Надежда Йорданова му припомни, че едно от решенията, по които България е осъдена от ЕСПЧ е именно заради негово изказване по разследването срещу фамилия Баневи.

"Нека напомня, че едно от лицата, заради които България е осъдена в Европейския съд за правата на човека, за нарушаване на човешки права и свободи, е именно г-н Гешев", бе категорична тя.

Надежда Йорданова: Предложението ми за отстраняване на главния прокурор не е война

Основният дебат е относно това дали при разглеждане на процедура по прекратяване на мандата на когото и да е било от "тримата големи" да се гледат факти, обстоятелства, действия или бездействия на въпросния магистрат преди той да заеме съответната длъжност.

Според Надежда Йорданова има действия и бездействия, които могат да са извършени преди започване на мандата, а негативният резултат за съд9ебната система да е дошъл след началото на мандата. ВСС обаче реши, че за разглеждане са допустими единствено факти и обстоятелства, извършени по време на мандата.

Едва след като станат ясни и правилата, по които може да бъде отстранен предсрочно, ще започне дебатът "за" и "против" освобождаването на Иван Гешев.

Това е второ искане за прекратяване на мандата на обвинител номер едно.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Заедно за Украйна": БНТ, БНР и Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на пострадалите от войната
"Заедно за Украйна": БНТ, БНР и Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на пострадалите от войната
Украинска журналистка смени писалката с оръжие и се присъедини към армията
Украинска журналистка смени писалката с оръжие и се присъедини към армията