НОВИНИ

Украинска журналистка смени писалката с оръжие и се присъедини към армията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:38, 24.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Месец след началото на руската инвазия в Украйна, милиони хора, предимно жени и деца, потърсиха убежище извън родината си. Вижте историята на едно момиче, което избира да остане и да се присъедини към хилядите доброволци, които защитават Украйна.

Маргарита Ривчаченко е 25-годишна журналистка в Киев. Но временно е заменила писалката с оръжие.

"Казвам се Маргарита и сега съм парамедик в една от частите за териториална защита на Киев. Преди войната бях журналист, ПР специалист и прессекретар на депутат", казва тя.

Решението взела спонтанно, веднага след началото на руската инвазия в Украйна и се явила в наборната комисия на въоръжените сили. Желаещите да се запишат били толкова много, че успяла да преодолее дългите опашки едва на втория ден.

"Разбрах, че войната е започнала от баща ми, който се обади. Когато разбрах, че родният ми град Харков, където живее семейството ми, е бил бомбардиран, и Киев също, където в момента живея, осъзнах, че няма къде да избягам. Щеше да е много по-страшно да седя някъде в убежище или да избягам, без да знам какво следва. Тук съм сред хора, които знаят какво правят и добре си вършат работата", обясни Маргарита.

Киев е подложен на постоянен обстрел, но ситуацията в Харков - дом на около милион и половина души, е много по-страшна. Най-малко 250 цивилни граждани са загинали, десетки са ранени, а части от града буквално са сринати. Маргарита е една от хилядите доброволци, присъединили се към Териториалните сили за отбрана.

"Не беше паника, по-скоро бях скована от страх. Бях като робот. Мъчех се да не чувствам нищо. Просто изпълнявах различни задачи. Но на 15-ия ден започнах да се питам дали това е правилното място за мен. Може би трябваше да отида някъде в Полша и да чакам спокойно под мирно небе. Но тогава разбрах, че мога да бъда полезна повече тук", разказва Ривчаченко.

25-годишната млада жена не крие, че нормалният живот ѝ липсва.

"Ще сменя дрехите. Наистина искам да облека рокля и да сложа токчета. Но шегата настрана, ще отида при родителите ми, в къщата на баба ми. Искам да видя семейството си", споделя журналистката.

Маргарита послушала съвета на свой приятел ветеран по-бързо да приеме настоящата ситуация. И да осъзнае, че това е нова глава в живота ѝ.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор
ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор
Тодор Батков внесе яснота около казусите в родния футбол и спора между Бербатов и Михайлов
Тодор Батков внесе яснота около казусите в родния футбол и спора между Бербатов и Михайлов