НОВИНИ

Българска журналистка от Одеса: След месец свикнахме, че войната е реалният ни живот

bnt avatar logo
от БНТ
07:19, 24.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Дора Костова, която живее в Украйна и е главен редактор на българския вестник "Роден край", разказа пред "Денят започва" за ситуацията в Одеса.

"За толкова време вече свиквам с това, което става. В началото беше голяма паника, не разбирахме накъде да се насочваме, накъде да бягаме. След месец обаче свикнахме, че войната е реалният ни живот и така си помислих, че трябва да съм там, където ще съм малко по-полезна", обясни тя.

Няколко пъти руската армия е обстрелвала с ракети покрайнините на Одеса, има някои материални загуби. Хората в Одеса обаче са готови да отстояват града си и се мобилизират.

"Засега повечето хора емигрират от градовете, където военните действия са много жестоки. Поддържаме връзка с когото можем, за съжаление, не можем да се свържем с хората от Бердянск, Мелитопол. В Николаев също има жестоко поразени квартали. След месец боеве трябва да се знае колко народът иска да отстои името, свободата и бъдещето си", разказва Дора Христова.

Към момента в Одеса има достъп до всичко от първа необходимост, може би само при лекарствата не се наблюдава изобилие. Градският транспорт също продължава да работи. Хуманитарната помощ, която пристига от чужбина, веднага се поема от Червения кръст и се разпределя.

"За съжаление, установихме, че до градовете, където има на-много необходимост, най-трудно стигат, понеже се стреля. Така е и със зелените коридори. Има уговорки, после се оказва, че когато хората вече са в автобусите, се стреля", обясни Дора.

Разказва, че години наред в Русия върви пропаганда и информационна война срещу Украйна, хората са настройвани против украинците с епитети като "бандеровци", "нацисти" и други.

"Аз съм редактор на български вестник. 32 години Украйна финансираше тази медия, която се издава на български, присъстваха руски и украински статии. На всички съвещания си говорим на език, разбираем за всички - руски - никой не ни е забранил", сподели Дора Христова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко институции ще изясняват причините за аварията в ПАВЕЦ "Чаира"
Няколко институции ще изясняват причините за аварията в ПАВЕЦ "Чаира"
Президентът ще участва в срещата на върха на НАТО
Президентът ще участва в срещата на върха на НАТО