НОВИНИ

Хотелиери в Бургас настояват за промени при регистрацията на украинските бежанци

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 24.03.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Хотелиери по Южното Черноморие, където са настанени голяма част от украинските бежанци, са недоволни от изискванията, срещу които се получават по 40 лева за настанен бежанец. Според тях процедурата е бавна, а крайният срок е 31 март.

В един от хотелите в Бургас има 108 украински бежанци. От тях само един е успял да получи статут на временна закрила. Според хотелиерите мерките, обвързани с получаването на финансова помощ, са ненужни и много бавни.

"Програмата за подпомагане на хотелиерите трябва да отговаря на две условия - бежанците да бъдат вписани в ЕСТЕ, програмата на Министерството на туризма. Така бежанците автоматично получават и адресна регистрация. Второто изискване е да си направят регистрация за временна закрила. Тази регистрация представлява издаване на лични документи или личен номер. Притесненията са, че на тях не им трябва закрила за една година", заяви Радостин Дачев от СНЦ "Клуб на хотелиера".

По думите му украинците не искат правата, които се дават - детски градини, училища, участие в пазара на труда, защото очакват войната да свърши и да се приберат у дома. Освен това процедурата по регистрация на един бежанец е много тромава - един от украинците е чакал над 9 часа, за да получи необходимите документи.

Хотелиерите предлагат да се преразгледат условията по програмата и да отпадне изискването на статута за временна закрила.

Вижте целия разговор в прякото включване на Давид Сукнаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици
Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици
Украинските бежанци, настанени в "Златни пясъци", вече получават документи за временна закрила в полицията
Украинските бежанци, настанени в "Златни пясъци", вече получават документи за временна закрила в полицията