НОВИНИ

Търсят се учители доброволци, които да преподават български език на украински бежанци

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 24.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Търсят се учители доброволци, които да преподават уроци по български език на украински бежанци. Инициативата е на преподавател от НАТФИЗ, а причината е желанието на много хора, дошли от Украйна да научат нашия език.

Подробности вижте в прякото включване на Златина Иванова.

Само за 4 дни в безплатните курсове са се записали над 90 души, заяви в "Денят започва" доц. д-р Валерия Кардашевска, инициатор на каузата. Курсистите ще бъдат разпределени в няколко групи в зависимост от възрастта и знанията им.

Интересът към безплатните курсове е голям и продължават да се обаждат хора, които искат да учат български език. Има обаче недостиг на преподаватели-доброволци.

"Украинците, които проявяват интерес към курсовете, имат огромно желание да се интегрират възможно най-бързо у нас. Така че всеки, който има желание да преподава български език, е добре дошъл. С огромно удоволствие ще го посрещнем, ще му помогнем да навлезе и да е полезен за тези хора, които имат нужда от помощ и подкрепа в тази ужасна ситуация, в която са попаднали", каза доц. д-р Валерия Кардашевска.

Радосвета Боновска е учител по английски език в столично училище, но веднага се е присъединила към каузата.

"Аз съм преподавател, нищо че по друг език - по английски, но мисля, че опитът ми като преподавател ще помогне тези хора по-лесно да възприемат българския език, който между другото никак не е лесен. Но има ли желание, трябва да намерим и начин", казва тя.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС след отменянето на "златните паспорти": Схемата за набеждаването на Пеевски по закона "Магнитски" рухна
ДПС след отменянето на "златните паспорти": Схемата за набеждаването на Пеевски по закона "Магнитски" рухна
Финикс обърна Минесота за шеста поредна победа
Финикс обърна Минесота за шеста поредна победа