НОВИНИ

"Заедно за Украйна": БНТ, БНР и Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на пострадалите от войната

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 24.03.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народен театър „Иван Вазов“ обединяват усилия в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна.

На 28 март (понеделник), от 19.00 ч., двете обществени медии, с домакинството на Народния театър, организират благотворителен концерт „Заедно за Украйна“, в знак на съпричастност към пострадалите от войната.

В "Денят започва" директорите на трите обществени институции представиха благотворителната инициатива.

"Човек възприема света с няколко сетива – очи, обоняние, вкус, слух. За мен обаче има още едно сетиво, което е най-важното и то е сетивото, което енергизира рациото – това е сърцето. В такъв момент сърцето има необходимостта от взаимност, от човечност и затова сме тръгнали да правим този концерт. Искаме с този концерт да има една ласка, да има една прегръдка", каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

"Искрено се надявам, че ако въобще може да има нещо положително в тази ситуация, то това е именно хората да осъзнаят възможността да помогнат и че от всеки един от тях зависи да подобрят, макар и мъничко, живота и съдбата на някой друг. Музиката е един универсален език, който лесно разрушава граници и обединява хората. А именно разделението е нещото, което ни пречи най-много напоследък. Това, което виждаме в Украйна, е крайната фаза, до което води това разделение. И се надявам чрез музиката да покажем, че хората са повече еднакви, отколкото различни и че от това разделение няма нужда", заяви Милен Митев, генерален директор на БНР.

"Аз вярвам, че трите институции - БНР, Народният театър и БНТ, дават много ясен сигнал. Да, нито обществото, нито политиците са единни по темата за войната и Украйна. Ако обаче ние сме единни и го кажем публично - вярвам, че такава оценка от обществени институции е хубав знак. Мисля, че казваме много категорично позицията – не сме политици, не се бъркаме в държавата, но казваме какво мислим и се надяваме, че това ще помогне на другите", изтъкна генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

В подкрепа на пострадалите от войната в Украйна в понеделник на сцената на Народен театър "Иван Вазов" излизат Биг бендът и Смесеният хор на БНР, солистите Елена Сиракова и Боби Йоцов. В програмата ще видим и украинска оперна певица, която ще изпълни на руски език ария от "Евгений Онегин" на Чайковски, както и нейна сънародничка - студентка в Музикалната академия в София.

Водещи на концерта са актьорите Павел Иванов и Ана Пападопулу.

Благотворителният концерт „Заедно за Украйна“ ще бъде излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио на 28 март от 19.00 ч., както и в ефира на БНТ 1 в неделя, 3 април от 21.00 ч.

Събраните средства от кратък номер 1466, дарения на място или по банковата сметка на Българския червен кръст ще бъдат предоставени на пострадалите от войната в Украйна.

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF (За пострадалите от конфликта в Украйна)

Може да дарите и онлайн през страницата на БЧК.

Междувременно действията в помощ на пострадалите от войната в Украйна продължават.

До дни БНТ ще започне онлайн излъчване на 24-часов новинарски канал за събитията в Украйна, който обединява работата на 8 украински телевизии от различни части на страната. Каналът ще е достъпен на страницата на сайта на БНТ - bnt.bg.

Почивната база на БНТ и БНР в Китен пък се подготвя да подслони бежанци от Украйна. Очаква се тя да отвори врати до седмица-две.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконието
Иван Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконието
ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор
ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор