НОВИНИ

Румен Радев и Кирил Петков пристигнаха в Брюксел за срещите на върха

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 24.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Три срещи на върха започват днес - на Европейския съюз, на НАТО и на страните от Г-7.

За форумите на високо ниво в Брюксел пристигна американският президент Джо Байдън, а чрез видеоконферентна връзка ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът Румен Радев ще представи България в извънредната Среща на върха на лидерите на НАТО.

Войната в Украйна, предизвикателствата пред сигурността и стабилността по Източния фланг, мерките за укрепване на възпиращия и отбранителен капацитет на страните от региона, военна помощ за Киев - това са темите във фокуса на вниманието на лидерите от Алианса.

Столтенберг: Очаква се НАТО да одобри изпращането на нови бойни групи в България и още три страни

Очаква се НАТО да утвърди четири нови батальонни бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия и военна помощ за Украйна за справяне с химическа, радиологическа и ядрена заплаха.

"Изправени сме пред най-сериозната криза по отношение на сигурността. И заедно ще отговорим на тази криза. Президентът Зеленски ще направи обръщение към лидерите от НАТО. Ще се фокусираме върху нашата подкрепата за Украйна. Нашите съюзници от години подкрепят Украйна", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Министър-председателят Кирил Петков ще представи страната ни на Европейския съвет. Лидерите на страните от съюза се събират тази вечер, за да обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, евентуални нови санкции срещу Русия, както и мерки за прекратяване на руската енергийна зависимост и овладяване на високите цените на енергията в Европа.

Очаква се лидерите да дискутират и мерки, свързани с посрещането и нуждите на украинските бежанци в Европа, както и продоволствената сигурност на фона на нарастващите цени на храните и енергията. Те ще обсъдят и предложенията на Европейската комисия за общо европейско закупуване на газ и гарантиране на запълването на европейските газохранилищата за следващата зима.

ЕС да купува общо газ, предлага кабинетът

Някои от държавите, сред които и България, предложиха и таван на цените и намаляване на акцизите на горивата. От българска страна в срещата участва премиерът Кирил Петков.

Снимка: Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание сложи край на "златните паспорти"
Народното събрание сложи край на "златните паспорти"
Григор Димитров започва срещу американец в Маями
Григор Димитров започва срещу американец в Маями