НОВИНИ

Кирил Петков от Брюксел: България подкрепя изцяло Украйна

кирил петков брюксел българия подкрепя изцяло украйна
bnt avatar logo
от БНТ
10:27, 25.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

"България подкрепя изцяло Украйна и Зеленски ни благодари. Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Това е инструментът, работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти, това се оказва, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да реализира геополитическите си цели на Балканите", заяви Кирил Петков. Премиерът е в Брюксел, където втори ден продължават срещите на европейските лидери. Акцентите в разговорите днес са високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.

По думите му е важно да има стабилност и относно Западните Балкани, където има голямо влияние. Европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност, трябва да се напредне по темата Западни Балкани, подчерта Кирил Петков.

"Днес огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата. Много е важно в един глас да се опитаме заедно да преговаряме, за да свалим цените, които влияят върху цената на тока, както и на цената на хляба и олиото. Важно е да се свалят цените от трети доставчици, особено от Русия, така че българските потребители да не са обект на тази инфлация", добави Кирил Петков.

Той поясни, че гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис, откъдето ще можем да купуваме и втечнен газ, като това е приоритет за цяла Европа.

"Тази зависимост е опасна за националните ни сигурности. България подкрепя Украйна, по-силното съобщение е, че българският народ подкрепя Украйна", коментира още българският премиер.

Той благодари на всички, които вчера са участвали в шествието в подкрепа на Украйна. Кирил Петков подчерта, че България има ясна позиция относно изгонването на руските шпиони, както и около казуса с руския посланик г-жа Митрофанова.

Високите цени на електроенергията - акцент във втория ден от срещата на върха на ЕС

Евролидерите и Съединените щати се обединиха под общо становище, в което се изразява готовност да се предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да се предотвратят опити ограниченията, които са им наложени, да бъдат избегнати.

Вчера в заседанието на европейските лидери участва и американският президент Джо Байдън. Според него в момента най-важно е демокрациите по света да демонстрират единство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деканът на ФЖМК: Законът за радиото и телевизията трябва да се промени, за да отговаря на новите реалности
Деканът на ФЖМК: Законът за радиото и телевизията трябва да се промени, за да отговаря на новите реалности
Държавните и правителствени ръководители на членки на НАТО в ЮИЕ ще се срещнат в София
Държавните и правителствени ръководители на членки на НАТО в ЮИЕ ще се срещнат в София