НОВИНИ

Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:40, 24.03.2022
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС обсъждат на среща на върха Брюксел руската военна агресия срещу Украйна, евентуални нови санкции срещу Русия, както и мерки за прекратяване енергийната зависимост от Москва. В срещата участва и американският президент Джо Байдън, а чрез видеоконферентна връзка ще се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Премиерът Кирил Петков, който също е в Брюксел, съобщи, че България призовава за консултации българския посланик от Москва и очаква Русия да направи същото с руския посланик Елеонора Митрофанова. Действията се предприемат заради последните изявления на Митрофанова. Сега на пряката ни линия от Брюксел е Десислава Апостолова.

Кирил Петков заяви, че последната реакция на руския посланик в София Елеонора Митрофанова е недипломатична, остра и и груба и затова страната ни ще извика посланика ни в Москва Атанас Кръстин за консултации и очакваме Русия да направи същото.

"Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни към тази теза. Цялото правителство осъжда, независимо кой е този дипломат да си позволява да прави това. Ние сме държава, която си държи на институциите и подобно поведение е абсолютно недопустимо от който и да е било", заяви Кирил Петков - министър-председател на България.

Според Петков страната ни няма да изпраща военна помощ за Украйна, защото над 80 процента от българите не подкрепят подобно решение и правителството трябва да се съобразява с това.

"Истината е което е най-добре в този момент, как е най-добре да реагираме. Реално това ще е символичен акт. Ние едва ли ще можем да дадем такова въоръжение да променим войната, но нашата позиция е толкова силна и толкова в един глас с ЕС и НАТО. Аз лично съм разговарял със Зеленски неведнъж, казвайки нашата подкрепа, изпращайки хуманитарна помощ, отваряйки широко вратата за украинските бежанци - майки с деца. Той лично ми благодари, че неговите войски се бият по-спокойно, знаейки че семействата им са на безопасно място в България. Така че откъм позиция на България мисля, че сме говорили много силно в един глас с всички наши партньори. За военната помощ - да, много сме близо до конфликта. Да, знам, че много българи се страхуват от това и в момента правим всичко възможно да подкрепим Украйна извън точно тази директна военна подкрепа", заяви Кирил Петков.

Петков смята, че досега приетите санкции срещу Русия работят, според него трябва да бъдат асиметрични.

"Примерно това, което беше решено на Европейския съвет миналия - замразяване на резервите на Централната банка на Русия - това е пример за несиметричен ефект, защото не влияе на Европа, но има доста сериозен ефект в Русия. Това трябва да е посоката на мислене, ако искаме да упражним максимално сериозен натиск, без това да ефектира на нашата икономика", заяви Кирил Петков.

Очаква се утре европейските лидери да обсъждат мерки за справяне с високите цени на енергията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиченце от Украйна посрещна 10-ия си рожден ден в зоопарка във Варна
Момиченце от Украйна посрещна 10-ия си рожден ден в зоопарка във Варна
Кои са създателите на доброволчески клуб "Заразно добро" в Търговище?
Кои са създателите на доброволчески клуб "Заразно добро" в Търговище?