НОВИНИ

Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:28, 24.03.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Слушай новината

Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас. Още една звезда на световната музикална сцена застава пред българската публика. Международният престиж, който Софийската филхармония си извоюва през последните няколко сезона дава шанс на меломаните все по-често да посрещат артисти от най-висок ранг.

Готие Капюсон очарова публиката за минути с комбинацията от елегантното си излъчване и тънката си чувствителност на инструменталист. Родителите му не са музиканти и все пак израства, потопен в музика, защото брат му свири на цигулка, а сестра му на пиано.

За него също е предвидено да стане цигулар. Но след месец занимания Готие усеща, че между него и цигулката нищо няма да се получи. После само за ден открива своето призвание. Показват му виолончело и усещането от тази първа прегръдка с инструмента го омагьосва завинаги.

"Точно така, имам два инструмента. Челото, на което ще свиря на концерта е на Матео Гофрилер, създадено през 1701 година. То е венецианска изработка и е изумителен инструмент, на който съм късметлия да свиря вече повече от 20 години. Имам и съвременно чело, копие на първото. На него не свиря толкова често. Използвам го понякога, когато правя откачени неща с инструмента си, но основният ми инструмент е другият", разказа Капюсон пред БНТ.

Всеки, който е виждал изумителните му видеоклипове, заснети на върха на Айфеловата кула или в някоя красива високопланинска местност, усеща, че Готие Капюсон обича екстремните преживявания извън клишето. И това важи в пълна сила за класическата музика. Така в условията на пандемия се ражда идеята му за необичайно турне в малки градчета и селца във Франция, където свири на открито. Има само едно нещо, с което не прави компромис - изумителният звук, с който неговите изпълнения винаги се отличават.

"Разбира се, на първо място това е комбинация между изпълнителя и неговия инструмент, но освен това има едно ежедневно търсене. Щастлив съм да свиря на великолепен инструмент, който изглежда сякаш няма лимити, но въпреки че свиря на него повече от 20 години, аз търся как да постигна онзи звук, който имам във въображението си. Пея, дишам и този процес е безкраен, как можеш да промениш релефа на звука с помощта на лъка, на вибратото, с налягането на самия звук", казва музикантът.

Колко красиво и благородно кара да звучи своето чело Готие Капусон ще покаже на българските си почитатели с изпълнението на Вариации на тема Рококо от Чайковски. Негов партньор в това романтично музикално пътуване ще е диригентът Найден Тодоров и музикантите от Софийската филхармония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Минчев: Колективът в националния отбор е добър
Мартин Минчев: Колективът в националния отбор е добър
Васил Божков разкри подробности около сигнала за изнудване
Васил Божков разкри подробности около сигнала за изнудване