НОВИНИ

Васил Божков разкри подробности около сигнала за изнудване

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:17, 24.03.2022 (обновена)
5439
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската прокуратура е намерила и разпитала Васил Божков. Новината беше съобщена от бизнесмена по време на видеовръзка от Дубай, свързана с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Тримата бяха задържани в четвъртък по разследване за изнудване. На този фон бившият премиер Борисов заяви, че в понеделник е извикан на разпит в прокуратурата, а вътрешният министър Бойко Рашков описа сюжетната линия, по която полицията ги разследва.

Бизнесменът с 19 обвинения заяви готовност да се върне в България, ако прокуратурата свали червената бюлетина, с която го издирва. Божков отново повтори твърденията си, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

КПКОНПИ е възбранила имот на Васил Божков във Франция

Васил Божков заяви, че е дал показания пред представители на Европейската прокуратура на 8 март, а преди това е подписал сведения и за полицията в България. Бизнесменът отказа да даде подробности с мотива, че може да попречи на разследването.

Относно задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов Божков обясни, че не е знаел предварително за тази операция.

"Не знаех за тази операция предварително. Второ - европейската прокуратура ме откри, понеже аз не се крия в Дубай. Това е друга версия, която постоянно се тиражира от политиците и прокуратурата. Укриващият се в Дубай. Да ви изглеждам да се укривам. Вие как ме намерихте за тази пресконференция, а прокуратурата не може?", заяви Васил Божков.

Бизнесменът за пореден път повтори обвиненията си срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, които по неговите думи са го принуждавали да дава пари, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие. Божков заяви, че е викан на среща с Борисов в резиденция ,,Бояна", където е получавал инструкции.

"Давал съм и на Влади и на Севда. На Влади са били процент, който те искаха от печалбата на бизнеса. Севда са били за други нужди, когото им е трябвало на Бойко или на ГЕРБ или на който и да е. 20 процента от печалбата на бизнеса получаваше Влади Горанов. Тези суми са били милиони. Сумите при Севда са били по-малко и не са били в проценти. Севда е взимала ту в евро, ту в лева. При Влади бяха в евро, защото са по-големи банкнотите и по-лесно се дават и се носят", заяви Божков.

Малко по-късно вътрешният министър Бойко Рашков описа сюжетната линия на производство, по което са били задържани Борисов, Арнаудова и Горанов. Става въпрос за 500 страници материали, които съдържат сигнали от БОЕЦ, обвиняемия Васил Божков и финансов доклад за ощетяване на държавата от дължими такси от хазартен бизнес.

"Повече от половин милиард лева е направено всичко възможно да не бъдат в хазната, да не приберат в хазната, да бъдат на друго място само на това основание без каквито и да било данни от Божков ако щете или пък от БОЕЦ ние трябва да вземем някакво отнешение. До ден днешен подобно отношение на прокуратурата нашето общество не знае е да взето и какво е то", заяви Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

От своя страна Борисов риторично попита защо за 24 часа в ареста никой не го е разпитал и заяви, че тезата на полицията се крепи на показания на човек, санкциониран по "Магнитски". Борисов твърди още, че е бил арестуван, защото ГЕРБ е изразил готовност да подкрепи решение за изпращане на оръжие за Украйна.

,,След като нищо не е констатирано, кое е неотложността, за да ме разкарвате като панаирджийска мечка. Пред детето не трябваше да го правят това. Тарикат мъж не писка. За Севда ми е жал, че пред детето ѝ се е случило всичко. Ето това е, което ни донесоха. Тотална щета във всяка една сфера", заяви Борисов.

На твърденията на бизнесмена Божков за изнудване лидерът на ГЕРБ отговори така.

"Никога, по никакъв начин лев, евро, долар, стотинка, ако някой трябва да ми е носил, е Горанов. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си, какво повече да кажа. Ще ходя и ще го кажа в понеделник същото. Аз го казах и декември месец, когато беше първата акция да ни маскарят. Аз не мога да кажа друго.", заяви Бойко Борисов.

Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван

На въпрос получавал ли е пари от Божков Горанов отговори така.

"През януари месец 2020 г. съм изнесъл всички факти на този процес. Върнете се назад и ги проучете", каза Владислав Горанов, бивш министър на финансите.

В предишни интервюта пред медиите Горанов твърди, че нито е получавал, нито са му предлагани пари от бизнесмена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас
Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас
Започна срещата на върха на НАТО: Алиансът обсъжда укрепването на Източния фланг
Започна срещата на върха на НАТО: Алиансът обсъжда укрепването на Източния фланг