НОВИНИ

Кои са създателите на доброволчески клуб "Заразно добро" в Търговище?

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 24.03.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Казваме "доброто е заразно". И макар че думата "заразно" не носи точно положителен смисъл, доброто наистина се предава от човек на човек. Така че тази "зараза" е желана. "Заразно добро" се казва ученически доброволчески клуб от Търговище. Той е носител и на приза на Държавната агенция за закрила на детето "Посланик на доброто".

Често децата са най-добрите ни учители. И наш пример, и наш вдъхновител. Такива са и учениците от училище "Проф. Никола Маринов" в Търговище, които създават доброволческия клуб "Заразно добро".

"В такива мрачни времена, когато ни навести COVID-19, всички хора губят надежда и така се роди нашата идея за създаване на клуба, нашата основна цел е заразяване с добро", заяви Екатерина Атанасова от 12 "А" клас във 2-ро СУ "Проф. Н. Маринов".

"Първата ни инициатива - решихме да зарадваме деца в дом за неравностойно положение за Коледа, като им поднесохме подаръци, друга наша инициатива беше провеждането на онлайн семинар с "Български фонд за жените" и семинар с доброволец от Ковид отделението в Търговище. Поредна наша инициатива беше почистването на градските улици и залепянето на позитивни бележки", допълни Димитър Кирилов от 12 "А" клас във 2-ро СУ "Проф. Н. Маринов".

Тези активни и съпричастни млади хора носят надежда, затова ги подкрепя и училището им, и общността в Търговище. А признанието - "посланик на доброто" на Агенцията за закрила на детето, ги вдъхновява за нови добрини.

"Предстои да проведем дискусия с представителите на МВР, в която те да споделят своя опит как преживяват всеки свой ден и да ни покажат практически как можем да се отбраняваме сами и как да помагаме на пострадал човек", добави Димитър Кирилов.

В "Заразно добро" участват близо 20 ученици. Веселин е в 11-и клас и отскоро също е част от клуба.

"Станах член на клуба поради причината, че смятам много хубаво в нашето училище и в нашия малък град да имаме самодейна форма на доброволчески клуб. Дейностите ни са свързани с дребни неща, но дейности, които са доста сърцати", коментира Веселин Йорданов, 11-и клас във 2-ро СУ "Проф. Н .Маринов".

"Тази година сме зрелостници, но това не ни притеснява, защото смятаме да предадем клуба на бъдещите доброволци, ние знаем, че те носят същата искра и любов към правенето на добро", каза още Димитър Кирилов.

И както казва Лев Толстой - "За да повярваш в доброто - трябва да започнеш да го правиш".

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти
Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти
БФС изхвърли Петър Величков за 3 години, Филипов - за 1 и глоби ЦСКА с 15 хил. лв.
БФС изхвърли Петър Величков за 3 години, Филипов - за 1 и глоби ЦСКА с 15 хил. лв.