НОВИНИ

Евролидерите обсъждат евентуални общи поръчки на газ и петрол

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 25.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Втори ден на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел.

Предложението на американския президент за доставки на американски втечнен газ за ЕС се превърна в споразумение с подписите на Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен.

Много по-дълго от предвиденото европейските лидери обсъждат мерки за справяне с високите цени на енергията.

Все още не се знае кога ще приключи срещата. Дискусиите продължават и към 20 ч., а решения тази вечер по-скоро не се очакват.

Евролидерите обсъждат евентуални общи поръчки на газ и петрол, подобно на тези на ваксините срещу COVID-19, както и въпроса дали да има таван за цените на енергията. Всички са единодушни, че ЕС може заедно да купува енергия, петрол и газ.

Американският президент Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за допълнителни доставки на втечнен газ от САЩ за Европейския съюз.

"Ние се обединихме за това да бъде намалена зависимостта на Европа от руска енергия. Путин използва руските енергийни ресурси, за да сплашва и манипулира съседите си. Използва приходите за военната си машина. Ето защо по - рано този месец обявих, че Съединените щати ще забранят целия внос на руска енергия, за да стане ясно, че американският народ няма да е част от субсидирането на бруталната и неоправдана война на Путин срещу украинския народ. ....Съединените щати приветстваха поетия от Европейския съюз ангажимент за рязко намаляване на зависимостта от руски газ. Днес се споразумяхме за съвместен план за изпълнение на тази цел, докато ускоряваме напредъка си към сигурна, чиста енергия в бъдеще.", заяви Джо Байдън.

Кирил Петков и Джо Байдън обсъдиха корупцията у нас и влиянието на Путин

В Брюксел премиерът Кирил Петков и американският президент Джо Байдън са обсъдили темата за корупцията на Балканите като инструмент, използван от руския президент Владимир Путин за прокарване на неговите собствени интереси. Двамата разговаряха снощи в рамките на форума в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 души са загинали при бомбардировката на театъра в Мариупол
300 души са загинали при бомбардировката на театъра в Мариупол
Сестри Стоеви са на 1/2-финал в Базел след нова разгромна победа
Сестри Стоеви са на 1/2-финал в Базел след нова разгромна победа