НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков след срещата на евролидерите: ЕК ще преговаря с "Газпром" от наше име

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 25.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков говори пред журналисти в Брюксел след срещата на върха на евролидерите.

ЕК ще преговаря с "Газпром" от наше име, заяви премиерът. Включи се идеята за потенциален таван на цените, но тя трябва да бъде анализирана, допълни той.

Вижте повече подробности в репортажа на Десислава Апостолова.

Това, че ще преговаряме заедно със страните от ЕС, вече променя изцяло играта в преговорите, подчерта премиерът.

Ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес.

Сваляйки цената на газа, при едни добри преговори, които очакваме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията, подчерта българският премиер.

Едната група страни искаха ясен таван за фиксирана цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат много дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме тази част на тавана към Комисията, но това, че ще преговаряме с "Газпром" всички страни, беше една голяма стъпка, обясни Петков.

Газовите хранилища ще трябва да се пълнят, но ще има солидарен механизъм за подкрепа, тъй като не всички страни в ЕС имат хранилища, допълни Петков.

Евролидерите обсъждат евентуални общи поръчки на газ и петрол

Европейската комисия е приключила техническата оценка на българския план за възстановяване. Това е съобщила самата фон дер Лайен на Петков.

Много съм щастлив от това, че днес тя (Урсула фон дер Лайен) ме извика и вика: Кириле, готови сме с техническата част на Плана, вика в следващите дни ще погледна в календара си, предполагам до две седмици ще дойда да те посетя и да подпиша, каза премиерът.

Петков е в Брюксел, където втори ден продължиха срещите на европейските лидери. Преди началото им тази сутрин премиерът коментира, че България подкрепя изцяло Украйна.

Пред журналисти Кирил Петков коментира и темата с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Ако не беше се случил този арест и ако не се бяхме свързали с Европейската прокуратура да имаме добра комуникация с г-жа Кьовеши, никога нямаше да стигнем до този резултат. Сега просто, прокуратурата няма избор. Всичките тези данни, които преди бяха тайна, сега вече са и в ръцете на Европрокуратурата. Така че, ето - стъпка напред. По-бавно, но е в правилната посока, заяви Петков.

АРЕСТЪТ НА БОРИСОВ

Относно дипломатическите отношения с Русия, в отговор на журналистически въпрос, премиерът Кирил Петков коментира:

Изгонихме 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Едновременно с това, чухме агресивните думи на техния посланик, която предполагам просто от фрустрация, че не се справя, че България взима доста сериозна позиция в подкрепа на Украйна и изказва тези агресивни думи... Сега ще извикаме нашия посланик за консултации от Русия и се надяваме, че ще е ясно по дипломатически път, че г-жа Митрофанова трябва да отиде на консултации в родната си страна, обясни Кирил Петков.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Да получиш шанс за нов живот след трансплантация
От първо лице: Да получиш шанс за нов живот след трансплантация
Лекари от София излекуваха 8-годишно момиченце от Украйна с постковид синдром
Лекари от София излекуваха 8-годишно момиченце от Украйна с постковид синдром