НОВИНИ

Прокуратурата започна разпити по казуса "Божков": Как протича процедурата "в условията на взаимност"?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 25.03.2022
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата ще поиска Васил Божков да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка по разследването за твърденията му, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

От държавното обвинение съобщиха това час след като в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" правосъдният министър Надежда Йорданова коментира, че министерството ще направи каквото е необходимо при наличието на такова искане и ден след като Божков даде дистанционна пресконференция, в която твърдеше, че европрокуратурата вече го е разпитала.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов

Разпитът на свидетел трябва да отговаря на определени условия, които гарантират автентичност и обективност на показанията. Длъжностно лице от съдебните власти на другата страна трябва да съдейства при установяване самоличността на свидетеля и да удостовери, че пред камерата не се явява друго лице, което е гримирано или преправено по някакъв начин.

В помещението не трябва да присъстват други и това също се удостоверява от този съдебен служител. При изрично искане на свидетеля може да присъства единствено негов адвокат.

Също трябва да се гарантира, че свидетелят не е поставен в условията на принуда, т.е. никой не го принуждава чрез заплаха за здравето и живота му да дава определени показания.

Започнаха разпитите по казуса "Божков"

Днес бяха разпитани повторно пред следовател и част от свидетелите по разследването, които в края на миналата седмица са разпитвани от разследващи полицаи.

Твърденията на Васил Божков, че е бил изнудван да дава процент от печалбата си на Бойко Борисов, като сочи за посредници в това Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, за момента не могат да бъдат доказателства по разследването на казуса.

"Да, медийните изяви, изявите в социалните мрежи са важни, за да разбере обществото какво се е случило. Но за да има справедливост, за да стигне едно дело до съд и да имаме влязла в сила присъда е много важно да се спази процесуалния ред", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Васил Божков е в Дубай, а страната ни няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, в който да е уреден реда, по който да се извършват разпити и събират доказателства.

"Но в международния правов ред има и други способи за извършване на правни действия на територията на съответната страна. Механизмът се нарича при условията на взаимност. Спрямо България и спрямо Обединените арабски емирства такива действия са предприемани", допълни министър Йорданова.

Именно при условията на взаимност, както беше поискана и екстрадицията на Божков, сега Софийската градска прокуратура е отправила предложение да се поиска и разпита на Васил Божков. Самото искане трябва да бъде отправено от международния отдел на Върховната касационна прокуратура и чрез правосъдното министерство да бъде изпратено на съдебните власти в Обединените арабски емирства.

Днес бяха разпитани повторно и част от свидетелите по разследването. Показания през следовател даде бившият депутат Георги Кадиев. Той твърди, че е внесъл поправка в Закона за хазарта, която регламентира точно плащането на едни такси за хазартните игри в зала и други за лотариите. Според Кадиев Менда Стоянова редактирала предложението му, а Божков се възползвал от това.

"Моят извод не е, че го е направила в услуга на него, защото не знам дали е така. Но премахвайки определени думи от моето предложение и именно думите, че хазартните игри, за да се облагат с такса, трябва да бъдат в игрална зала, създава двусмисленост на Закона, което вече позволява Васил Божков да си избира по кой ред да бъде облаган. Това, че е направено умишлено, го твърди Васил Божков. На мен ми изглежда подозрително. Но не мога да кажа дали е умишлено или не", каза Георги Кадиев.

Освен Кадиев днес на разпит беше призован и Георги Попов. Той е един от най-близките съдружници на Васил Божков. При първия му разпит пред разследващ полицай той е заявил, че Божков редовно носел големи суми пари в себе си, но не му е споделял да е бил изнудван, нито е виждал да дава пари на политици. Разпитани са още вещите лица, присъствали на обиските в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова и са описани иззетите при тези обиски вещи.

Процедурата "разпит в условията на взаимност" е съставена от три основни етапа:

  • В първия наблюдаващият прокурор изготвя предложение до Върховната касационна прокуратура за такъв разпит. Там се изготвя искане, което се изпраща в министерството на правосъдието. Министърът изпраща това искане, преведено на езика на държавата, от която искаме съдействие, до техния министър с придружително писмо. В него се посочва, че ако получим съдействие, и нашата страна ще окаже реципрочно такова, ако в случая Емирствата искат да разпитат техен гражданин, кой пребивава в България.
  • Вторият етап вече е в Дубай. Властите, конкретно в това емирство, първо се произнасят дали такъв разпит е възможен и допустим, според техните закони. Ако деянието, което се разследва в България не е престъпление според законите в Емирствата, тогава се приема, че разпитът не е допустим е на това основание се отказва. Ако разпита е допустим, тогава се преминава към третия етап.
  • В последния етап на процедурата се преценява дали при условията на взаимност молбата ще бъде уважена и за решението се уведомява страната ни. Ако отговорът е положителен, започва уточняването на детайлите за самия разпит - т.нар. технически подробности за място, време, заклети преводачи и други подобни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от София излекуваха 8-годишно момиченце от Украйна с постковид синдром
Лекари от София излекуваха 8-годишно момиченце от Украйна с постковид синдром
Гимнастичките ни направиха първа тренировка в Марбея (Снимки + Видео)
Гимнастичките ни направиха първа тренировка в Марбея (Снимки + Видео)