НОВИНИ

Правителството и прокуратурата в спор заради разследването срещу Асен Василев

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:09, 24.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Отново напрежение по линията прокуратура - МВР. Специализираната прокуратура потвърди за образувано досъдебно производство срещу действащ министър. Това се случи след като вчера министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че главният прокурор е започнал разследване срещу вицепремиера Асен Василев. На специален брифинг днес Рашков заяви, че в сигнала срещу Василев не вижда данни за извършено престъпление.

Бойко Рашков: В сигнала срещу Асен Василев не се съдържат данни за извършено престъпление

От Специализираната прокуратура съобщиха, че е извършена справка, която установила, че на 18 март е образувано досъдебно производство срещу длъжностно лице - министър. Разследването е за извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и днес заяви пред медиите, че разследването е срещу Асен Василев и показа материали за досъдебното производство. Главният прокурор пък изрази съмнение, че те са придобити по незаконен начин. В диалога между прокуратурата и МВР се включи от Брюксел и премиерът, който заяви, че обвинението използва двоен аршин.

От Специализираната прокуратура заявиха, че ако документът, показан от представители на изпълнителната власт, е автентичен, това дава основание да се предположи, че е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на обвинението.

"Г-н Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна да не се образуват досъдебни производства срещу конкретно лице, а за конкретни престъпления, това означава, че г-н Рашков е придобил тези листове по незаконен начин", заяви Иван Гешев.

На брифинг днес вътрешният министър обясни, че материалите за досъдебното производство са му били донесени в министерството от неизвестно лице. По негови думи производството срещу Асен Василев било образувано незабавно след сигнал до главния прокурор от Георги Самуилов, известен като собственик на петролната компания "Инса ойл".

"Защо до главния прокурор аз не мога да кажа, но можем да предположим най-малкото, че става дума за близки отношения очевидно между този бизнесмен и главния прокурор Иван Гешев. Можем също така да предположим, че този бизнесмен е тясно свързан с бившата управляваща нашата страна партия ГЕРБ", добави Бойко Рашков.

Според Рашков сигналът не съдържа данни за извършено престъпление.

"Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев, но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод, ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес", допълни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Досъдебното производство срещу Асен Василев коментира и в Брюксел премиерът Кирил Петков. По негови думи прокуратурата използва двоен аршин.

"Докато за година и половина българската прокуратура не можа да отвори досъдебно производство, само за няколко дни те успяха да направят това за министър Василев. Просто двойният аршин, който те прилагат, е толкова абсурден. В единия случай имаме човек, който казва давам 60 млн. в торби в Министерството на финансите и го е заявил и пред европрокуратурата, и в прокуратурата, тя просто се прави, че не го е чула, а в другия вариант е без нищо да бъде направено, бързат, за да направят досъдебно производство за нещо, което е абсурдно - по някакъв сигнал на една от бензиностанциите, които вдигаше цените", коментира премиерът Кирил Петков.

Междувременно административният ръководител на спецпрокуратурата попита с писмо председателя на парламента и премиера спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности, прокурорите имат право да работят.

От "Инса ойл" разпространиха позиция, с която заявяват, че след подаването на сигнала срещу Асен Василев ежедневно са проверявани от всички контролни финансови и административни органи, което по думите им граничи с административен тормоз. От компанията казват още, че са част от икономическата, а не от политическата система в България.

Вижте още в прякото включване на Йоана Миланова.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Величков за наложеното му от БФС наказание: Искрено се забавлявам с тези аматьори
Петър Величков за наложеното му от БФС наказание: Искрено се забавлявам с тези аматьори
Радостин Василев отговори на писмото на ФИФА и УЕФА
Радостин Василев отговори на писмото на ФИФА и УЕФА