НОВИНИ

Момиченце от Украйна посрещна 10-ия си рожден ден в зоопарка във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 24.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

10-годишно украинско момиченце посрещна рождения си ден във варненския зоопарк. Екипът на БНТ ѝ подари торта с любимите ѝ балони, четки бои и блокчета. Всички гости пожелаха на Мария скоро да празнува у дома.

Точно месец след началото на войната Маша навърши десет години. За да не остане детето без празник, майка ѝ помоли ако някой може да дойде днес в Морската градина и да ѝ подари от любимите ѝ балони.

Точно в 12.00 часа голяма група българи, украинци, руснаци и англичани чакаше рожденичката, малката ѝ сестричка Соня и новите им приятели не само с балони, а и с много подаръци. А от варненския зоопарк посрещнаха Маша с пухкаво зайче за гушкане.

"Маша е борец", разказва майка ѝ. Нямала и годинка, когато загубила слуха си, но благодарение на кохлеарните импланти и упоритостта си на 7 започнала училище заедно с връстниците си, сега свири на лира и на флейта, а на 5 март е трябвало за първи път да танцува на сцена. Сега Маша само мечтае за това, но за рождения си ден получи истински празник с приятели, торта, балони и среща с още една рожденичка - понито Тамара.

"Ние мислехме, че на рождения ѝ ден ще сме сами. Видях, че Маша много тъгува и затова писах в социалните мрежи. Сега от три дни получаваме подаръци в хотела и на всичките им личи, че са подарени от сърце. Плача вече трети ден", разказва Анастасия Яголник.

Мария е от Днепър, сега е тук с майка си, сестра си и баба си, чака и баща си. Пътували са до Варна пет денонощия, разказва Анастасия.

"На всяко място ни посрещаха доброволци, буквално за ръка ни водеха навсякъде, не ни оставяха сами, нощувахме също у доброволци", заяви Анастасия Яголник.

"Първо с маршрутка стигнахме до Днепър, в Западна Украйна, там спряхме за една нощ в Мокачево, после от Мокачево в Румъния, а после от Румъния с влак дойдохме тук", допълва Мария.

"За нас ще си остане загадка как изобщо може да се случи нещо такова в наше време. Трудно ми е да го повярвам", разказва още Анастасия Яголник.

На себе си и на всички деца от Украйна Маша пожелава мир.

"Искам да им пожелая да са щастливи, войната в Украйна да свърши и да се върнем", споделя Мария.

А когато това стане, ще отпразнува рождения си ден отново.

Автор: Светлана Ганчева

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев отговори на писмото на ФИФА и УЕФА
Радостин Василев отговори на писмото на ФИФА и УЕФА
Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти
Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти