НОВИНИ

Да си избираш битките – доктор Борис Таблов

bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 25.03.2022
24789
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Доктор Борис Таблов. Анестезиолог-реаниматор. Връща се в България за да не забрави сладкото „благодаря“ на родния си език. Знае, че тук имат нужда от него.

Аз още заминавайки навремето 2010 г. за Германия, моята цел винаги е била да натрупам опит, да стана добър в това, което правя и да се върна. Защото като млад лекар съм имал много трудности с професионалното си развитие, казва д-р Таблов.

В последните две години е от лекарите на първа линия в битка с коронавируса. От години работи интензивна медицина в Нойрупин, Германия. Имало е време, когато са му ръкопляскали. Време, когато се е гневил на псевдонауката. Време, когато е оставал сам.

За лекарите реаниматори смъртта не е статистика.

Бих казал, че има уважение като към силен противник. Трябва да има уважение.

Животът е крехко нещо. В онкологията го знаят добре. Тук времето има друга сила.

Нищо не е даденост, всичко се променя бързо, някой път особено драматично, само че, за съжаление, човешката психика е така устроена, че когато ни се случват хубави неща, ние не им обръщаме внимание до момента, когато всичко се обърне и се пречупи. Даже ситуацията в света показва колко бързо и неустойчиво е всичко в човешкия живот.

Разговора за живота и смъртта има нужда от смирение.

Доктор Борис Таблов знае колко сложно нещо е опазването на живота. Затова не приема равнодушно войната, с която света живее.

Безумие,абсолютно безумие. И да, когато си свикнал всеки живот да е важен, да му обръщаш внимание, това да се случва в такива огромни мащаби... Това е истинска трагедия, бедствие.

Обича да се вглежда в българското общество за да разбере какво става с нас. Защо сме разделени? Първо за пандемията, сега за войната. Където пресечната точка винаги е живота и смъртта.

Раздели се обществото на групи и най-голямата болка за мен е, за пореден път се убеждавам, че в България животът не е основна ценност за обществото. И на държавно ниво това не е основен приоритет - да пазим живота на всяка цена.

Сякаш това деление много ни пречи.

Нали казват: избирайте си битките, които да водите, много малко си заслужават, а ние, може би заради темперамента на нация, много обичаме да водим битки безсмислени, да влагаме страхотно много енергия в такива неща, да ни се отразява на емоционалното състояние, даже на работоспособността, а пък за важните неща нямаме сили да водим тези битки.

БНТ: Какво казвате - да си избираме битките?

Да си избираме битките със сигурност е нещо много важно.

Работи в Германия, но се връща в България. Понякога - въпреки всичко. Вижда умората на своите родители лекари. И от това му горчи.

Изключително ми горчи, защото няма здравеопазване в България, а система от здравни грижи, която по никакъв начин не пази здравето. Ако мога аз нещо да дам, за да няма такова масово отливане, не само аз, разбира се, и такива като мен, смятам, че бихме били много полезни за здравеопазването в България.

Доктор Борис Таблов разказва, че когато няма къде да се скрие от преживяното, отива в отделението, където се раждат малките бебета. Тази гледка винаги го спасява.

Напоследък е започнал да пише разкази. Събрал е в тях мислите, които иска да задържи.

Ето една: Животът е твърде ироничен. Дава ти тъга, за да разбереш какво е щастието. Шум, за да се насладиш на тишината и отсъствие за оцениш присъствието.

Репортер: Катя Тодорова

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция обърна Кот д'Ивоар с гол в добавеното време
Франция обърна Кот д'Ивоар с гол в добавеното време
Ники Михайлов: Бербатов знае, че баща ми е президентът на БФС, жалко е, че не си го признава
Ники Михайлов: Бербатов знае, че баща ми е президентът на БФС, жалко е, че не си го признава