НОВИНИ

Москва предлага среща Путин - Зеленски с парафиране на договор

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:52, 29.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Значителен напредък в новия кръг от разговори между Киев и Москва в Истанбул. Русия е получила предложения от Украйна, които потвърждават стремежа на Киев към неутрален и безядрен статут. Москва предлага среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски едновременно с парафиране на договор между двете страни. Според украинската делегация, има достатъчно готов материал ,за да се осъществи среща между Путин и Зеленски. Украйна е предложила неутрален статут с отказ от производство и складиране на оръжия за масово унищожение и забрана на чужди бази на нейна територия в замяна на гаранции за сигурността от осем държави, включително Турция.

Предложенията включват и 15-годишен период на двустранни консултации за статута на анексирания Крим.Те ще влязат в сила при прекратяване на огъня. Компромиси по границите от 1991 г. няма да има.

"Що се отнася до "временно окупираните територии на Донецкия и Луганския региони", този въпрос е залегнал в отделна точка.Той ще бъде обсъждан между президентите на Украйна и Руската федерация.", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна.

Получихме ясно формулирана позиция и предложения от Украйна,които ще бъдат проучени и предадени на президента Путин, заявиха от руската делегация.

"След днешния съдържателен разговор, съгласувахме и предлагаме решение , според което среща между държавните глави е възможна едновременно с парафирането на договор от външните министри, още повече, че по време на парафирането и разглеждането на детайлите ще бъде възможно обсъждането на различни политически нюанси.По този начин, при условие, че се работи бързо по договора и търсенето на компромис,възможността за сключване на мир ще дойде по-скоро", заяви Владимир Медински, ръководител на руската делегация.

Киев настоява окончателното решение по договора да бъде оформено на среща между Путин и Зеленски.

"Ние сме готови да бъдем домакини на такава среща.", каза Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Според турския президент, някои страни вече предварително са се съгласили да станат гаранти на сигурността на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции от институциите след поста на Елена Гунчева от "Възраждане"
Остри реакции от институциите след поста на Елена Гунчева от "Възраждане"
Ще се разреди ли градският транспорт в София заради високите цени на тока?
Ще се разреди ли градският транспорт в София заради високите цени на тока?