НОВИНИ

След референдума в Обзор: Отделянето от Несебър все още не е факт

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 29.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Днес жители на Обзор връчиха на президента Румен Радев декларация, подкрепена с подписка, с която настояват той да издаде указа за обособяването на града и прилежащите села в самостоятелна община. Година след рефендума за отделянето от община Несебър, административната промяна все още не е в сила. В същото време жители на 4 села протестираха с искане да останат към община Несебър.

Тази сутрин много от жителите на Обзор се събраха в центъра на града, за да изпратят своите представители в президентството.

Ще се отдели ли Обзор от община Несебър?

По същото време в село Баня пък се събраха хората, които са против отделянето от Община Несебър. Позицията си те завиха на контрареферендум, който се проведе 4 месеца след референдума. Събралите се подчертаха, че никой не ги е подкупвал, за да изразят недоволсвото си.

По обяд в президенството бяха внесени над 3000 писма, не само от живеещи в Обзор, а и от други населени места, с искане президентът Румен Радев да издаде указ за отделянето на града и прилежащите села в самостоятелна община.

"Роди се идеята да помолим президента, защото мислим, че той няма да откаже, той го обеща в писмен вид на Инициативния комитет, че ще издаде указ след преброяването", каза кметът на Обзор Христо Янев.

След внасянето на писмата от президентската институция заявиха, че има законова процедура за създаване на Нова община както и на условията, на които тя да отговаря. До момента някои от условията за създаване на община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор.

От Президентството информират, че държавният глава ще обяви своето решение след изясняване на законовите изисквания и обстоятелствата в конкретния случай.

Президентството излезе с позиция по казуса със създаването на Община Обзор

Привържениците на отделянето на Обзор в самостоятелна община заявиха, че са ако до седмица президентът не ги приеме за разговор, са готови за протест.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се разреди ли градският транспорт в София заради високите цени на тока?
Ще се разреди ли градският транспорт в София заради високите цени на тока?
Хърватия надигра България след обрат в мач с два червени картона
Хърватия надигра България след обрат в мач с два червени картона