НОВИНИ

МЗ ще реши окончателно въпроса за носенето на маски

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:02, 29.03.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Носенето на маски от първи април ще бъде по желание - това е една от мерките, които обсъжда здравното министерство. На извънредно заседание на здравната комисия на първо четене беше приет законопроект, който дава права на здравния министър да налага мерки и след края на на епидемичната обстановка.

От 1 април дори в градския транспорт маски ще се носят само по желание. Това са плановете на здравното министерство. Две години след началото на пандемията, когато имаше дефицит на маски, а след това цената им рязко се увеличи, днес те са достъпни и могат да се намерят лесно в аптечната мрежа и дори магазините. Остават един от най-сигурните начини за предпазване.

Моментът маските да бъдат премахнати според здравните власти, е настъпил.

Маските и дистанцията ще бъдат препоръчителни от първи април, както и в много държави, каза доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

С едва 29% ваксинирано население е много рано за тази стъпка обаче, според д-р Сотиров. Пред кабинета му всеки ден има опашка от болни хора.

Маските, няма медицинска логика в премахването им. Освен ваксинацията, маските са другата смислена мярка. Отпадането на маските ще доведе до ръст едновременно с ковида и на тези други вирусни инфекции, на грипа, парагрипа, смята д-р Костадин Сотиров - общопрактикуващ лекар.

Премахването на маските сега не означава, че никога повече няма да се налага да ги носим. Здравното министерство разработва критерии при какви условия те отново може да станат задължителни.

По-нататък вече законът предвижда, че и по региони в зависимост от конкретната обстановка ще могат да се въвеждат, каза доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Ще останат ли задължителни маските на закрито от 1 април?

С отпадането на извънредната епидемична обстановка се ограничава и възможността за налагане на мерки.

Затова на извънредно заседание здравната комисия прие промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да въвежда различни ограничения при нужда. Очакванията са законопроектът да бъде гласуван финално в пленарната зала най-рано следващата седмица. Това означава, че ще има период, в който определени мерки няма как да бъдат налагани, дори и да има желание за това.

Повечето лекари, какъвто съм и аз, ще препоръчваме да продължим да спазваме мерките. Няма как за един ден при 1500 болни в болница, при много нови случаи и при загиващи от ковид, ние за един ден да решим да свалим изцяло всички видове защити, каквато представляват мерките и да смятаме, че ще бъдем напълно в безопасност, обясни доц. Антон Тонев - председател на комисия по здравеопазване в НС.

БНТ: А не можеше ли да се избегне този вакуум?

Доц. Антон Тонев - председател на комисия по здравеопазване в НС: Живеем в сложна ситуация... Това беше най-доброто възможно, което можеше да се направи.

Засега е ясно, че в сила остава граничният контрол. Какво ще се промени след първи април, от здравното министерство ще обявят утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Стратегическата цел в туризма е България е да стане модерна целогодишна дестинация
Радев: Стратегическата цел в туризма е България е да стане модерна целогодишна дестинация
Димитър Кузманов с убедително начало на "Чалънджър" в Португалия
Димитър Кузманов с убедително начало на "Чалънджър" в Португалия