НОВИНИ

Ще останат ли задължителни маските на закрито от 1 април?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:27, 28.03.2022
6975
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Снимка:
Слушай новината

Ще останат ли задължителни маските и след 31 март? Това все още не е ясно, но засега е сигурно, че ще има законодателни промени. Според тях здравното министерство и регионалните инспекции ще могат да налагат мерки.

Болки в гърлото и упорита кашлица водят Живко Шопов в кабинета на личния му лекар. Той е от пациентите, които винаги носи своята маска.

Отпада ли наистина задължителното носене на маски на закрито? В края на миналата седмица Министерският съвет обяви, че извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължена и от 1 април отпадат въведените от здравното министерство мерки, сред които и носенето на маски. Според заместник-председателя на парламентарната здравна комисия обаче маските остават задължителни и след 1 април, освен ако здравният министър не отмени заповедта си.

"Извънредна епидемична обстановка е здравно-организационен похват, който се отменя и въвежда от правителството. докато отделните мерки с носенето на маски са въведени от Министерството на здравеопазването, те са въведени по различен механизъм и съответно могат да бъдат отменени по различен механизъм", заяви д-р Александър Симидчиев - заместник-председател на комисия по здравеопазване.

От здравното министерство не отговориха ще останат ли задължителни маските след края на март. В писмен отговор казват, че предстоят законодателни промени, които ще позволяват на министъра да въвежда временни мерки. Вероятността обаче до петък да бъдат приети тези законодателни промени не е голяма.

"Ако те могат да бъдат внесени в сряда и няма възражения или допълнения или промени в текстовете, те да бъдат приети едновременно на първо и второ четене в един и същи ден и тогава реално могат да станат факт с приемането си в сряда и излизането на държавен вестник на следващия ден", заяви д-р Александър Симидчиев.

Ако това не се случи обаче, какво следва - от министерството обявиха, че повече подробности по казуса ще дадат в сряда. Така засега въпросът ще останат ли задължителни маските на 1 април няма категоричен отговор. Отмяната на епидемичната обстановка създава и още един проблем - личните лекари няма да могат да дават направления за безплатни PCR тестове.

"Това е много притеснително, тъй като безплатните за пациенти тестове бяха нещото, с което ние откривахме ковид болните. Mного малко от хората вече ще решат да си правят тестове платени и то ще правят тези антигенните, които са с по-ниска чувствителност от PCR и това на документи ще намали болните", заяви д-р Костадин Сотиров - Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Ако не се изработи нов механизъм личните лекари да продължат да издават направления, според експерти безплатен PCR тест ще се полага само след преглед от специалист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ериксен започва титуляр срещу Сърбия, извежда Дания с капитанската лента на "Паркен"
Ериксен започва титуляр срещу Сърбия, извежда Дания с капитанската лента на "Паркен"
Борисов, Горанов и Арнаудова на разпит в прокуратурата (ОБЗОР)
Борисов, Горанов и Арнаудова на разпит в прокуратурата (ОБЗОР)