НОВИНИ

Около 160 000 души остават блокирани без ток в Мариупол

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:55, 28.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Около 160 000 души остават блокирани без ток в обкръжения Мариупол, но Украйна обяви, че няма да отваря хуманитарни коридори за евакуация заради предупреждения за руски "провокации" по пътищата. Шефът на руския Съвет за сигурност каза, че смяна на украинския режим не е цел на войната.

Лицето на войната: Жители на Харков разчистват ударено при руските атаки училище

По британски оценки през последното денонощие няма съществена промяна в позициите на руските сили, но те са превзели още райони в околностите на Мариупол. Кметът заяви, че обстановката налага евакуация на целия град. Официален Киев съобщи, че от началото на войната в Мариупол са загинали пет хиляди души. Украинската страна не вижда признаци, че Русия се е отказала от плановете си да обкръжи Киев.

Кметът на Ирпин обяви, че украинските сили са успели да си върнат контрола над града, който беше една от горещите точки в сраженията край Киев. Украинската телевизия разпространи разказ на бежанец от Ирпин. Баща му е загинал при евакуацията след като руски войници са открили огън по колата им заради твърдения, че не са спрели на контролен пункт.

"Бях извлечен от колата и руснакът ме попита: "Искаш ли да живееш?" Бях паникьосан, не си спомням какво отговорих. Той започна да крещи: "Защо не спря?" Нямаше знаци или предупреждение. Изведнъж започнаха да стрелят. Видях четири попадения в предното стъкло. Стреляха, за да убиват", заяви Виктор Лунков, жител на Ирпин.

Русия обяви, че ще разследва видеокадри, появили се в социалните мрежи, на издевателства над пленени руски войници. Украински представител определи видеото като фалшиво и припомни предупреждението на украинската армия за руски опити за нейното дискредитиране.

"Видяхме материала. Кадрите са чудовищни и изискват правна оценка. Извършителите на тези изстъпления подлежат на преследване и трябва да понесат отговорност за своите деяния", допълни Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Киев пресметна, че руската инвазия досега коства на страната 565 милиарда долара във вид на разрушена инфраструктура, нереализиран растеж, пропуснати ползи и други фактори. Повредени или разрушени са 8000 километра пътища, 10 милиона квадратни метра жилищна площ, унищожени са 200 000 автомобила.

Украинската икономика тази година ще се свие с 55 на сто спрямо предходната, има риск държавният бюджет да загуби 90% от предвиденото. Само в Киев от началото на войната са разрушени 82 многоетажни сгради, жертвите в столицата са над 100, включително 4 деца, съобщи кметът Виталий Кличко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ограничава издаването на визи за граждани от "неприятелски държави"
Русия ограничава издаването на визи за граждани от "неприятелски държави"
Ясен Петров: Искам агресивна и смела България срещу Хърватия
Ясен Петров: Искам агресивна и смела България срещу Хърватия