НОВИНИ

Сектор Овощарство се нуждае от спешна помощ, за да оцелее

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 28.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Производителите настояват за по-справедливо разпределение на субсидиите за компенсиране на загубите им от високите цени на водата, горивата, електроенергията и торовете. Това стана ясно по време на специализираното изложение „Дунавски овощари“, което се проведе в Русе за пета поредна година.

Димитър Рачев отглежда череши и ягоди в района на Тутракан. Казва, че торовете и препаратите за растителна защита са поскъпнали два пъти, в сравнение с миналата година.

"Имаме компоненти, които са поскъпнали 5 пъти, т.е. 500% поскъпване. На практика ние въвеждаме нашите насаждения в рекултиране, но не знаем парите, които влагаме, дали ще ни бъдат върнати съобразно процента на инфлация", заяви Димитър Рачев – член на УС на "Съюза на Дунавските овощари".

Тази пролет има поражения върху овошките. През топлия февруари те са започнали да се развиват и през март заради минусовите градуси са измръзнали.

"Регион Русе, Силистра и Тутракан има поражения върху кайсията, според нас в рамките на 40 - 50% има измръзване на отделни насаждания и на 100% има измръзване", коментира Димитър Рачев.

Заради проблемите в сектора по-малките производители вече са се отказали да отглеждат овошки.

"Сега чуваме колеги на нашето събитие, че са започнали да изкореняват градини. Това е една загуба в бранша", заяви Николай Колев - председател на "Съюз Дунавски овощари“.

Остава нерешен и проблемът с по-евтините вносни плодове на българския пазар. Затова 70% от Дунавските овощари продават в Румъния. Те настояват за спешни мерки от държавата.

"В бранша е нужна спешна помощ - да се налеят грандове в сектор Овощарство, за да може тези производители да могат да оцелеят. Намаляване на ДДС - това е един основен проблем, за който от години апелираме", заяви Николай Колев - председател на Съюз „Дунавски овощари“.

В специализираното изложение участваха над 50 компании в агросектора и хранителни вериги, с които овощарите имаха възможност за пряко договаряне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпват билетите на музеи и галерии в Пловдив
Поскъпват билетите на музеи и галерии в Пловдив
БФС отговори на протеста на ЦСКА, като пусна хронология с помощта си към клуба през годините
БФС отговори на протеста на ЦСКА, като пусна хронология с помощта си към клуба през годините