НОВИНИ

България, Румъния, Северна Македония и Черна гора с общи усилия срещу кризата, провокирана от войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 28.03.2022
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Осигуряването на втечнен газ от Турция и Гърция, използването по алтернативен начин на съществуващите газопроводи като се обърне посоката на движение на газ от юг - през Турция, и изграждането на транспортни коридори в региона - важни не само за свързаността, но и за военната мобилност, обсъдиха премиерите на България, Румъния, Черна гора и Северна Македония на среща в София.

Българският министър-председател Кирил Петков уточни, че са обсъждани два основни коридора - Коридор номер 8, който да свърже Подгорица - Дуръс - Скопие - София - Димитровград - Варна, а също и коридор, който да премине през Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

"Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички теми. Ако това продължи така, както започнахме, ако трансграничното сътрудничество е активирано и имаме обща отбранителна стратегия и икономическото сътрудничество, може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион и съвместната работа да подобри живота на нашите съграждани", каза Кирил Петков.

Премиерите на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа са обсъдили бежанската криза, запасите от жито, слънчоглед и олио и възстановяването на Украйна след края на конфликта. Предстоят срещи на ресорните министри по тези теми.

"Русия спря износа на пшеница, а и украинските пристанища са затворени и не могат да транспортират стоки. Притесняваме се и за недостига на торове – забрана на износ в двете страни. Това може да доведе до проблеми с доставките в цяла Европа. За щастие на нашата територия се отглеждат такива култури. Затова обсъдихме да се организира среща на земеделските министри и да гарантираме, че сигурността на храните е въпрос на регионално равнище, а не само на национално. Целта е да се координираме и да си помагаме, за да не се стигне до недостиг в региона".

Акцент по време на срещата е било и изкореняването на корупцията.

"Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона. Корумпираните хора много често са представители на чужд интерес. Това не са само теми за дискусия, а задачи, по които да продължим да работим. Балканите трябва да се превърнат в символ за координиран регион, където се случват нещата", посочи премиерът на България Кирил Петков.

Това е едно ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем реална работа по това, което е наистина важно - да говорим по-малко и да работим повече - да работим заедно, съвместно. Това каза премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич.

"Трябва да дадем възможност на всички бежанци да имат достъп до всичко, което имат и гражданите на България и Румъния. Виждам, че правите това и изказвам своето възхищение към вас", каза той.

Кривокапич заяви, че разговорите от срещата ще помогнат на страните от Западните Балкани да "действат заедно по един умен начин".

"Смятам, че ние от Западните Балкани сме много мъдри и умни, а като че ли това не е било отчитано. Сега дойде времето да действаме заедно и да осигурим по-добро качество на живот на всички граждани", каза той.

Трябва да оставим миналото зад нас, трябва да мислим за бъдещето и развитието на политиките, които ще осигурят и по-добър стандарт на нашите граждани. Това включва взаимосвързаността между страните.

"Днес, като съюзници в НАТО, изпратихме още едно силно послание за солидарност към Украйна, също и за бъдещата координация и увеличената комуникация между четирите страни в региона", каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

"Срещата допринася за сътрудничеството по отношение на защита на потенциалните заплахи и подкрепа за справяне с хуманитарната криза в Украйна. Тази война създаде нова реалност в нашия живот, във всички аспекти. Най-вече да се координират усилията в производството на храни, доставки, производство и доставки на енергия, а също и в отбраната. Още веднъж осъдихме военната агресия Русия и подкрепяме териториалната цялост на Украйна", каза той.

Република Северна Македония координира своята външна политика с ЕС и споделя същите ценности като ЕС и държавите от НАТО. Разширяването на ЕС става също политика за сигурност и спирането на процеса води до нестабилност в региона, защото създава възможност от зловредни влияния от трети страни, заяви Ковачевски.

Той заяви, че РСМ остава силно ангажирана за поддържане на добри взаимосъседски отношения с всички държави от региона.

Румънският премиер Николае Чука подчерта, че всички си даваме сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Затова четиримата премиери са решили да дадат отговор като се засили устойчивостта в региона, което включва противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и по-голямо сътрудничество помежду си.

"Съвместните действия са ключови за решението на конфликта, затова с нашите колеги решихме да бъдем твърди в стратегическата си ориентация към НАТО. Обсъдихме начини да помогнем за укрепването на източния фланг. Нашите държави вече имат опит в регионалното сътрудничество в областта на отбраната и това може да е полезно. Няма никакво съмнение, че Русия е най-голямата заплаха за региона. Трябва ни по-сериозна защита, за да предотвратим бъдещите ѝ действия", каза Николае Чука, министър-председател на Румъния.

Снимки: Министерски съвет, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корейска делегация посети НАП
Корейска делегация посети НАП
Безсрочен палатков лагер започна пред централата на БФС
Безсрочен палатков лагер започна пред централата на БФС