НОВИНИ

Лицето на войната: Жители на Харков разчистват ударено при руските атаки училище

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:17, 28.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

В Киев - учениците се връщат в клас, но онлайн. Според кмета на украинската столица Виталий Кличко е важно образованието на децата да бъде продължено, въпреки тежките обстрели.

Ние трябва да продължим да живеем и да работим, дори във военновременни условия, каза още Кличко.

А в Харков - учители, родители и ученици се заеха да разчистят едно от ударените при руските атаки училище.

"Това е цивилна сграда - училище! Не успяха да превземат града и решиха да унищожат училището. Точно като фашистите! Жестоко е! Безсмислено! Просто няма смисъл! Какво лошо им направи училището? Децата какво са направили?! Аз какво лошо съм направил", казват Олекасндр.

Олекасндр говори с възмущение и гняв. Трудно сдържа сълзите си. Разказва, че заедно с други хора е потърсил убежище в сградата на училището. Няколко дни след това, то е подложено на обстрел. Всичко се разтресе, изпопада. Мъжът не намира обяснение за действията на Русия. Заедно с хора от квартала се организирали да почистят сградата - или това, което е останало от нея. Знаят, че няма да могат да е ремонтират, или поне не скоро, но по някакъв начин искат да върнат нормалността.

Дойдох да помогна на родното училище, казва Никита, който е завършил тук.

"Казват, че стрелят само по военна инфраструктура. Лъжат... Вижте какво всъщност се случва. И това не са фалшиви новини или постановки...", допълва той.

Сред отломките от черни дъски, столове и помагала е и Сергей. Дъщеря му е учила тук, а синът му е бил ученик в друго поразено от руските атаки учебно заведение. Брат му живее в Русия, и не вярва какво се случва в Украйна.

"Поздравявам руския град Северодвинск и родния си брат - брат, освободихте племенницата си, нацистка е сигурно, от училището й. А преди това, освободихте и племенника си - и той нацист, и от неговото училище", каза той.

Надеждата на хората от този квартал в Харков е скоро да имат възможност да се съберат, но не за да изнасят отломки, а за да ремонтират това училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строители блокираха АМ „Хемус“ заради неизплатени близо 28 млн. лева
Строители блокираха АМ „Хемус“ заради неизплатени близо 28 млн. лева
Глобяват кмета на Пловдив заради мръсния въздух
Глобяват кмета на Пловдив заради мръсния въздух